Реклама / Ads
4| 5462 |11.02.2011 НОВИНИ

„Наглите” държали Киро Киров 17 дни в кутия

.
Киро Киров Източник: Булфото
Пред Софийския градски съд застана бизнесменът Киро Киров, за да разкаже ужасите, които е преживял при отвличането му от групата на “Наглите”.
 

Той разказа, че на 27 март 2009 година спрял джипа си “Порше Кайен” пред гаража на дома си в град Банкя. Киров слязъл от колата, за да види дали не е я е подпрял в гаражната врата, когато трима души с маски го нападнали. Тогава ги възприел като полицаи, но в последствие разбрал, че ситуацията е по-сложна. Извикал “Помощ, помощ!”. Похитителите обаче го хвърлили в багажника на джип, а един дори влязъл заедно с него в багажника, за да го пази. Джипът, с който бил отвлечен имало полицейска радиостанция.

Киров се опитал с ритник да избие малко странично стъкло, но похитителят започнал да го удря по лицето. Междувременно бизнесменът вече бил с качулка. В багажника на автомобила, той дори е бил заливан с вода. След известно време, в което пътували, джипът бил сменен с друга кола, а Киров сложен да седне на задната седалка между двама от похитителите.
Бизнесменът разказа подробно как са натикали главата му надолу между двете предни седалки. На ръцете му вече имало белезници и от време на време го изправяли и му казвали “дишай”. Похитителите взели всичко, което той носел със себе си. Отвели го в помещение, което самият той кръстил “сандък” или “кутия”. Помещението не било по-високо от 1,5 м, толкова широко и дълго около 2,5 м. Шестте страни на кутията, както описва Киров, били опаковани с талашит, а вътре имало лампа, печка духалка, дюшек, възглавница и химическа тоалетна. Отвлеченият попитал дали ще му свалят белезниците, но с това само си изпросил боя. След време обаче, бандитите махнали белезниците от едната му ръка и го завързали с верига към стената. Хвърляли му вестници, в които пишело, че е отвлечен. Още в началото това му било обяснено, като “Наглите” поискали 5 млн. евро откуп. Бизнесменът обаче им казал, че в момента цялата му фирма не струва толкова.

Похитителите накарали Киров да пише на сина си, да намери пари и да му каже от къде точно да ги събере. Пред съда бизнесменът посочи, че се чудил какво да пише на сина си, “за да не натопи някой с пари и той да бъде отвлечен”. Веднъж Киров бил изведен навън, за да говори със сина си по телефона. Казали му, че са недоволни от сина му, тъй като той не слушал баща си. Малко по-късно бизнесменът уточни, че при отвличането са му отнели два пистолета, портфейл, писалка, запалка и ключовете на колата, офиса и дома му. В последствие писалката “Мон блан”, със златен писец и жълтата му запалка “Дюпон”, стават едно от основните доказателства срещу “Наглите”, тъй като, синът на Киров ги получил за потвърждение, че баща му е отвлечен. За да се увери, че баща му е жив Киров-младши накарал похитителите да го попитат къде са вечеряли последно заедно, както и да го снимат. В последствие снимката, в която Киров държи вестник бе публикувана в медиите. “Бях в такъв стрес, че дори не можех да се сетя името на внучката си”.

Бизнесменът посочи също, че е прекарал 17 дни в кутията.
Успявал да следи кой ден е по биологичния си часовник и по това, че веднъж на ден му носили храна. Когато дошъл моментът да бъде освободен, похитителите му изчистили ноктите, ръцете и краката му с някаква “миризлива течност”. Съблекли го, дали му да облече анцуг и да обуе обувки на босо. После го качили в кола, сложили му памучни тампони на очите и чувал на главата, след което го завързали с тиксо. “Наглите” го оставили в Горна баня, “зад хотела”. Там бизнесменът позвънил на вратата на къща и помолил да наберат сина му, тъй като той е без очила и не вижда. Млад мъж пък го придържал, тъй като не можел да ходи. Малко по-късно дошъл синът му, за да си го прибере. За живота на баща си, той платил 517 000 евро откуп.

Киров разказа също, че дори и след като бил освободен проблемите му не секнали. Седмица по-късно получил тромб в крака от застояване и започнал да пие лекарства за разреждане на кръвта, каквито пие и до днес. По думите му все още не е преживял ужаса и последствията от отвличането. Продължавал да ходи с охрана, десоциализирал се, не излизал никъде, а много хора се отдръпнали от него, заради информациите, че фирмата му е фалирала. Всичко това му се отразило много зле, а загубите, след освобождаването му, били много по-големи, отколкото самият откуп.

След ареста на “Наглите” разследващите завели Киров на мястото, където е държан. Той обаче не разпознал нищо, тъй като помещението, което обитавал, вече не било там. Спомнил си само двете стъпала и високия праг на къщата.

Преди него свидетелства друга от жертвите на “Наглите” – Борислав Атанасов. Той разказа на съда, че е бил държан 14 дни в плен от тях. Атанасов е отвлечен на 27 юли 2009 година. За освобождаването си е платил 263 хиляди евро. Той е бил отвлечен пред дома си на бул. „Симеоновско шосе” 198 от две лица със сив джип мерцедес. Атанасов каза, че не може да разпознае нападателите. Следобеда се очаква да бъде разпитан и третият свидетел – бившият митничар Георги Георгиев – Пурата.

Освен днешните свидетели, досега за преживяното по време на отвличането си разказаха Румен Гунински -син, Михаил Краус, Камелия и Ангел Бончеви и още няколко от по-неизвестните жертви на “Наглите”.

Frognews.bg
припомня, че двете операции – „Наглите“ и „Наглите 2″, се проведоха съответно на 17 и 22 декември 2009 г. Първоначално бяха задържани 27 човека, а пред съда в момента са изправени Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето, Кирил Кирилов – Шкафа, Павел Петков – Прасето, Любомир Димитров – Гребеца, Цветозар Славчев – Цуро и братята Радослав и Митко Лебешковски.

Всичките са обвинени за общо 11 отвличания и един опит за отвличане. Според прокуратурата от престъпната си дейност, продължила близо 2 години, деветимата подсъдими са спечелили близо 6 милиона лева. И до този момент обаче парите не са открити.

517 хиляди евро са платили близките на Киро Киров, за да бъде освободен от похитителите. Това разказа бизнесменът, който днес свидетелства по делото срещу групата за отвличания „Наглите“.

Пред журналисти Киров заяви, че е подал граждански иск за връщането на откупа.„Подал съм граждански иск за връщане на откупа, който съм платил в размер на 517 000 евро, но без никакви надежди", каза той, цитиран от агенция Фокус.

Всъщност шансовете искът да бъде уважен на този етап от процеса са нищожни. Причината е, че срещу „Наглите“ са повдигнати обвинения за отвличания и телесни повреди, но не и за изнудване.Похитените не могат да претендират за връщане на сумите, тъй като откупите са платени от техни близки, които нямат права в този процес. Те могат да заведат дела за връщане на парите, но ако „Наглите“ бъдат признати за виновни от съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5395 |21.01.2011 Жертва на „Наглите”: Отрязаха ми ухото и ме държаха 43 дни . 0| 5565 |07.01.2011 274 хил. къса цигари са задържали митничари . 2| 5065 |07.01.2011 Съдът слуша жертви на „Наглите” . 22| 5297 |23.12.2010 Киро Киров: Престъпниците са нагли и брутални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads