Реклама / Ads
4| 5123 |04.01.2024 НОВИНИ

Най-големият обмен на военнопленници: Защитници на Мариупол, Азовстал и Змийския остров се върнаха от руски плен /снимки/

.
Източник: Володимир Зеленський/Facebook
Повече от 200 военни и цивилни служители бяха освободени от руски плен вчера, след като са били държани като военнопленници, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. "Днес в Украйна се върнаха 230 нейни защитници", посочиха украинските власти. Сред тях има войници, сержанти, офицери, включително служили около Чернобил и Змийския остров, както и част от защитниците на Мариупол и Азовстал.
 

"230 от нашите хора: 213 войници и сержанти, 11 офицери и 6 цивилни - се завърнаха у дома днес. Благодаря на всички, които дадоха този резултат! Ние помним всеки един от тях. И трябва да ги върнем всички", написа във Facebook украинският президент.

 

"Войници, сержанти, офицери. Войници от въоръжените сили, Националната гвардия, военноморските сили, граничари. Част от защитниците на Мариупол и Азовстал", посочи още той в X (бившият Twitter).


.
.
.
.
.

 

Украинските медии определиха размяната като "най-големият обмен на военнопленници" досега.

 

 

"Благодарим на всички, които, въпреки всички трудности, връщат нашите хора у дома! Благодаря на нашите защитници! Ще направим всичко, за да върнем всички наши хора, които в момента се намират в руски плен", допълни той.





Завръщащите се бяха посрещнати лично от Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ).

 

"След значителен период от време успяхме да осъществим много сложен обмен. Днес в Украйна се върнаха 230 нейни защитници, включително бойни медици и защитници от остров Змейни (Змийския остров, бел. ред), от Чернобилската атомна електроцентрала, които бяха пленени в първите дни на войната, от Азовстал, граничари, полицаи, национални гвардейци, въоръжените сили - тоест абсолютно всички категории", посочи още той в X.

 

Сред освободените от плен е защитникът на остров Змейни от Одеса - 22-годишният Александър Куртиев, който е бил в плен без връзка с роднините си в продължение на почти две години, пише УКРІНФОРМ.


.
Александър Куртиев. Снимка: ppqvol/Instagram

 

230-те украински мъже и жени, които бяха освободени, включваха 130 членове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), от които 14 военни полицаи, 14 моряци, 55 членове на Националната гвардия, 38 от Държавната гранична служба, един полицай и шестима незаконно задържани цивилни, предаде "Kyiv Post".





От завърналите се 182 души преди това са били включени в списъка на Международния комитет на Червения кръст като военнопленници, а останалите 48 са били обявени за безследно изчезнали, като местонахождението им не е било регистрирано.

 

От освободените 225 души са мъже и пет жени. Военният персонал включваше 11 офицери и 213 сержанти и други чинове.

 

Неназована военнослужеща, която е прекарала няколко месеца в плен, заяви, че тъй като говори предимно украински, руснаците на няколко пъти са ѝ казали, че е разменена, но е била върната на мястото на задържане.

 

Сред групата са седем защитници на остров Змейни, военен музикант, военнослужеща от ВСУ, която е била пленена, докато е била в отпуск по майчинство, национални гвардейци, които са били пленени в атомната електроцентрала в Чернобил, и преподавател от Източноукраинския национален университет.

 

66 от освободените украински военнопленници са тези, които са били обсадени в стоманодобивния завод "Авостал" в град Мариупол, който падна от руските сили през май 2022 г. Десетки техни другари все още са задържани и са съдени от Русия за военни престъпления в съдебни производства, осъдени от Украйна и правозащитни групи като незаконни.

 

Украинските военнопленници са разменени за руски пленници според изявление на руското министерство на отбраната: "В резултат на сложен преговорен процес от територията, контролирана от киевския режим, бяха върнати 248 руски военнослужещи". Въпросният "киевски режим" е легитимно избраната от гражданите на Украйна власт в страната, в която Русия и Путин нахлуха още през 2014 година и продължиха да нахлуват пълномащабно през февруари 2022 г.





Изглежда, че след месеци на откази от страна на Русия да се съгласи на размяна на пленници, днешното освобождаване е постигнато след намесата на ОАЕ, пише Kyiv Post".

 

Нито една от страните не разкрива колко затворници са задържани при тях. На 7 декември омбудсманът по правата на човека на Украйна Дмитрий Любинец заяви, че Русия държи в плен почти 30 000 украински цивилни.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4349 |04.01.2024 Факти срещу мрачни "пророчества": Прекомерният бюджетен дефицит на Росица Велкова, който не се сбъдна . 8| 4433 |04.01.2024 Лена Бориславова: Успяваме да наложим това, за което ПП-ДБ влезе в политиката . 0| 4262 |04.01.2024 Яир Хиршфелд, преговарящ за мир: Войната в Украйна осуети мирния план за Газа и Палестина . 0| 4173 |04.01.2024 Пети ден издирват млад мъж от Петричко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads