Реклама / Ads
2| 3752 |07.02.2024 НОВИНИ

НАП ударно проверява заведения за хранене, които имат просрочени задължения

.
Източник: БГНЕС
Национална агенция за приходите стартира проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. Контролните действия се извършват съвместно от екипи на „Фискален контрол“ и публични изпълнители, съобщиха от НАП.
 

В първия ден от планираните проверки - 5 февруари - са инспектирани над 20 търговци с обекти за хранене, които са имали просрочени задължения. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците.

 

За да предотвратят налагане на принудителни мерки, от НАП апелират търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени публични задължения, да се свържат с компетентния публичен изпълнител и да обсъдят с него възможностите за погасяване на дълга.





Междувременно през първите пет дни на февруари, инспекторите на НАП провериха над 180 заведения и хотели в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово. Проверяващите са констатирали 40 нарушения, сред които неиздаване на касови бележки, несъответствие на документите за продажба с изискванията, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата и др.

 

В хода на зимната контролна кампания, данъчните инспектори са осъществили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.





"Главният фокус на проверките както в обекти, стопанисвани от длъжници, така и по зимните курорти, е да гарантираме спазването на данъчното и осигурителното законодателство и подобряване на фискалната дисциплина. Плащането на задължения към бюджета и коректното отчитане на приходи е задължение на всички", коментира заместник изпълнителният директор на НАП Боряна Жилова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3173 |07.02.2024 Парламентът отхвърли предложението на БСП за временна комисия за детската болница . 2| 3229 |07.02.2024 Ген. Атанасов призова Сарафов да предприеме действия за пълно разследване за магистратския клуб на Нотариуса . 4| 3389 |07.02.2024 Адвокат блудствал с момченца вместо да получава хонорар . 2| 3196 |07.02.2024 Интензивните боеве в района на Хан Юнис продължават, има нови жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads