Реклама / Ads
7| 5728 |10.10.2012 НОВИНИ

Наполитано: Направихме крачка към премахването на визите със САЩ

.
Джанет Наполитано
Отношенията между България и Съединените щати никога не са били по-добри, каза президентът Росен Плевнелиев на среща със секретаря на президента на САЩ по вътрешната сигурност Джанет Наполитано. На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Съединените щати в България – Н. Пр. Марси Рийс.
 

Ние сме стратегически партньори и истински, близки приятели. За нас е много важно и президентската институция има своя голям приоритет да разшири и задълбочи това ефективно и добро сътрудничество, каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев изказа благодарност, че е имал възможност в първите девет месеца от своя мандат два пъти да посети Съединените щати, както и да поговори с президента Обама и с експрезидента Бил Клинтън.

България и САЩ направиха още една крачка към премахването на визите, заяви секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано.
Двете страни подписаха споразумение за сътрудничество в борбата с престъпността и тероризма. Наполитано не се ангажира със срок за падане на визовия режим, но заяви, че документът ще подпомогне усилията на двете страни по отношение на сигурността, предава „Стандарт”.

Нито една страна не е застрахована срещу теротиристичните актове, затова аз съм тук, за да предоставя подкрепа на близък приятел. Трябва да се борим с тероризма и да предотвратим разпространението му от една страна в друга. Днешното споразумение ще позволи предотвратяването на престъпността и тероризма, посредством обмен на информация в реално време, обясни Наполитано.

Според нея България сама трябва да се справи с корупцията. САЩ не може да дава съвети, но може да сподели опита си, посочи тя. Ние сме близки партньори не само в сигурността. 615 млн. долара маркират коридорите между страните ни. Ще продължим сътрудничеството и в икономическия, и в търговския обмен. Доволни сме и очакваме да продължим съвместната си работа, за да защитим народите на двете нации, каза още Джанет Наполитано.

От своя страна Бойко Борисов благодари за добрата оценка и увери, че службите работят усилено по разкриването на атентата в Сарафово и предотвратяването на престъпността, свързана с производството и разпространението на фалшиви парични знаци. Той поздрави специално заместника си Цветан Цветанов, като посочи, че в предишни правителства на вътрешните министри са им били отказвани визи за САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 6165 |29.08.2012 Борисов: Правим огромна крачка за енергийната диверсификация на България . 34| 6676 |15.05.2012 МВР на крачка от тежко престъпление в София . 80| 5784 |09.02.2012 България към Шенген: Крачка напред, но има още какво да се желае . 8| 5045 |09.06.2011 България на крачка от Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads