Реклама / Ads
11| 4790 |16.12.2011 НОВИНИ

Наш робот лекува рак и опложда

.
Атакува само туморните клетки, не уврежда органи. За разработката на робота лечител БАН е инвестирала 500 000 лв.
 


Робот лекува рак, като инжектира лекарства само в туморните клетки, без да уврежда органите. Това изобретил  доц.  Костадин Костадинов от Института по механика на БАН и зам.-секретар на академията. ,,Както добре знаем, при химиотерапията се деактивира туморът, но същевременно уврежда и другите органи.  Целта е лекарството да отиде там, където са раковите клетки, и да се бори с тях, без да вреди на организма”, обясни Константин Константинов. Той добави, че до момента са правени експерименти само с мишки, но изобретението ще бъде приложимо и за човешкия организъм.,,Роботът инжектира клетките с помощта на миниатюрна пипета, която е по-тънка от човешки косъм”, добави ученият.Освен да лекувароботът може и да опложда ин витро Изобретението може да опложда яйцеклетка, като вкарва в тях сперматозоиди.,,Роботът подбира сперматозоидите с най-добри показатели и опложда яйцеклетката за минута”, каза Константинов.

За разработката на робота лечител БАН е инвестирала 500 000 лв. ,,Все още не сме го патентовали, като сме подали заявка за патент преди две години”, посочи Константинов. Заради заслугите на родните учени американският посланик Джеймс Уорлик покани БАН да си сътрудничи с американците в областта на нанотехнологиите,  по време на форума на академията вчера.,,САЩ са водещи по отношение на нанотехнологиите в света и ние искаме България да се присъедини към нас и да работим заедно за развитието на тези технологии", каза американският посланик. ,,След преструктурирането на академията българската наука е отделила значително място на нанотехнологиите”, каза академик Съботинов.Той подчерта и активното участие на наши учени в международни проекти и научни форуми в тази област. ,,Само за 2009 г. например имаме 15, от които 12 са на БАН, уточни Съботинов. - Имаме 19 научни продукта, готови за приложение, от които 18 са на БАН", похвали се Съботинов. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5244 |12.12.2011 Да намерим д-р Хаус, да излекува БДЖ . 4| 4766 |06.12.2011 Родни таланти грабнаха наградите по роботика . 0| 4669 |02.12.2011 Лекуват малчугани с 400 хил. лв в чужбина . 27| 5150 |11.08.2011 К. Пенчев: Бързи реформи ще излекуват съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads