Реклама / Ads
9| 24107 |08.02.2024 НОВИНИ

Нели Куцкова: Има връзка между Нотариуса, жълтите медии и главния прокурор

.
Нели Куцкова Източник: Стопкадър: БНТ
"Човек логично си прави извода, че има връзка между Мартин Божанов с прякор Нотариуса, жълтите медии и главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма." Това заяви в ефира на БНТ Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите.
 

"Съдия Цариградска обърна внимание на нещо, което може би не се забеляза. Атаките срещу нея започнаха, аз съм свидетел, след като тя в Националното радио отправи остри критики към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От една страна да се отведе от личното дело на този Божанов. Тя самата каза, защото особено когато делото е на първа инстанция, те не приключват в едно заседание, събират се доказателства, експертизи. До едно време не е имало натиск, но след като тя се изказва остро, почнаха публикациите, че е метежница и иска да сваля главния прокурор и целия този тормоз, който стана публично известен. Човек логично си прави извода, че има връзка Мартин Божанов - жълто-кафявите медии, които избълваха какво ли не срещу нея - и главния прокурор. Това е логична връзка, доказателства няма", отбеляза Куцкова.

 

По думите й убийството на Мартин Божанов - Нотариуса се случва в контекста на предстоящата реформа в съдебната власт.





"Защото след като се приеха промените в Конституцията, предстои една много важна работа на законодателя - да се приемат и съответните изменения в закона за съдебната власт. Ние знаем, че Министерството на правосъдието работи много активно по този въпрос, той е изключително важен", смята бившият председател на Съюза на съдиите.

 

Във връзка с ролята на Божанов тя коментира:

 

"Това нещо съвсем не беше неизвестно. Аз съм сигурна, че много колеги не знаят, ако не им е идвало до главата, защото тези неща не стават публично. Те бяха огласени през 2020 г., когато двама колеги се обърнаха към Висшия съдебен съвет и разказаха как се упражнява натиск върху тях от тези хора. Имаше декларация в подкрепа на ВСС и нищо. Никой не тръгна да го разследва този господин. Аз си го обяснявам, че този човек е имал покровители навсякъде, не изключвам сред тях да са били и политици, но нямаме доказателства", допълни Куцкова.





Относно частния съдийски клуб в столичния квартал "Гео Милев", за който се предполага, че е бил на Мартин Божанов и в него освен дела, са решавани и назначения на магистрати, тя посочи:

 

"Аз за този клуб научих от публикацията на Антикорупционния фонд и медиите. Въобще не се учудвам, че е имало хора, които се възползват от тези привилегии. Но някак си ме стресна табелата - "Ес Ес", което направо си звучи като нацисткия символ. Той като е бил само с карти, не се знае широко в съдебната система. Може би колегите от Специализирания съд са знаели и тези от прокуратурата."

 




По отношение на вчерашната акция на прокуратурата и МВР, при която са иззети флашки, видеозаписи и компютри от клуба "Ес Ес", съдията каза следното:

 

"Скептична съм да намерят нещо, което би било основа за едно разследване. Но важно е да се знае кои са хората, които влизат там. Защото те може и да не са извършвали престъпления, да не са си нарушавали служебните задължения, но самият факт, че един съдия или прокурор ще се ползва от привилегия на частния клуб е достатъчно опозоряващ за съдебната система. Въпрос на професионален морал е."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3572 |08.02.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части от столицата . 6| 2827 |08.02.2024 Зеленски настоя всички замразени руски активи да бъдат прехвърлени на страната му . 5| 2768 |08.02.2024 Настимир Ананиев: МВнР трябва да си дойде в ПП-ДБ след ротацията . 37| 5615 |08.02.2024 Лена Бориславова: Това поведение на ГЕРБ с многострадалните заклинания е с цел да ни изпратят на нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads