Реклама / Ads
Frognews
5| 4495 |11.02.2011

Някои общини събират незаконно такса смет

.
Константин Пенчев Източник: Булфото
Незаконосъобразно се задължават граждани да плащат такса смет от някои общини, въпреки че хората не използват имотите си и следователно не генерират отпадъци, алармира омбудсмана Константин Пенчев.

Той е изпратил становище за незаконосъобразните практики до Националното сдружение на общините и на областните управители.

До Пенчев са постъпили многобройни жалби, свързани с определянето и администрирането на местните такси от общините, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана. Оплакванията на хората са свързани най-често със задължението да плащат такса за услугата сметосъбиране и сметоизвозване, въпреки че не ползват имотите си през годината.

Собственици на имоти в общините Стражица, Шабла, Тополовград и Велико Търново се оплакват, че са задължени да внасят пари в местната хазна, а на практика не генерират битови отпадъци.Хората обаче плащат. Те нямат друг избор, защото в наредбите на съответните общини не е регламентиран изричен ред за освобождаването им от заплащане на услугата, в случаите, в които не ползват имотите си.

Според омбудсмана тези наредби не са съобразени с нормата на Закона за местните данъци и такси. В закона изрично е записано, че лицата, не ползващи услугата сметосъбиране и сметоизвозване през съответната година или през определен период, се освобождават от заплащане на съответната такса, подчертава Константин Пенчев.

Той уточнява, че има общини, които са се съобразили с препоръките му да допълнят наредбите си, но има и такива – например Стражица и Пазарджик, които упорито отказват да спазят закона.Някои общини са стигнали и по-далеч. В местните наредби в Кюстендил, Враца и Велико Търново е въведена забрана гражданите да се освобождават от заплащане на такса смет въпреки установения ред, ако дължат за преходни години местни данъци и такси.

Тези примери показват неразбиране на законовия принцип за освобождаване от заплащане на такса за услуга, която не се ползва“, коментира Константин Пенчев.

„Обвързването с други условия, като тези за заплащане на други дължими за преходен и/или текущ период плащания, е в противоречие със закона и грубо погазва принципите на добро управление”, пише в становището.

Освен това в някои общини е въведена практика, съгласно която административна услуга се предоставя едва когато гражданите заплатят дължимите от тях местни данъци и такси. Без значение е видът на услугата, която гражданите искат от общинската администрация.

Хора, които имат нужда от едно удостоверение и изразяват готовността си веднага да заплатят цената на услугата, получават отказ с мотива, че дължат на общината местни данъци и такси. С подобни оплаквания към омбудсмана са се обърнали граждани от Хасково, Пазарджик и Рила.

Константин Пенчев е категоричен, че отказът да бъдат извършвани услуги поради неизплатени задължения към общината представлява отказ на местната администрация да изпълнява законовите си задължения, свързани с обслужването на населението. Той подчертава, че с тези норми в подзаконовите актове общинските съвети излизат извън рамките на правомощията им, делегирани от Закона за местните данъци и такси и приемат незаконосъобразни разпоредби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Писането на номер върху винетка - незаконно 11| 4795 |05.02.2011 . Пада таксата за кредит, върнат по-рано 5| 4517 |03.02.2011 . ДКВР размисли за такса „водомер” 3| 5010 |01.02.2011 . ДКЕВР: Такса „водомер” не е актуална за ''Софийска вода'' 3| 4506 |21.01.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ