Реклама / Ads
1| 4186 |09.08.2010 НОВИНИ

Няма пари за служебни адвокати

.
Средствата в бюджета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) вече свършиха, обяви в понеделник председателят на институцията Вася Илиева, цитирана от БТА.
 
Първоначалният бюджет на бюрото за 2010 година бе 6 млн. лева, но бе намален с 1 млн. след актуализацията на бюджета през юли. Отделно НБПП трябваше да изплати 1.3 млн. лева задължения за 2009 година.

Въпреки липсата на пари, управляващите от ГЕРБ натовариха допълнително с разходи институцията след като въведоха в Наказателно-процесуалния кодекс фигурата на резервния защитник.

По време на дебатите около приемането на промените в НПК от Висшия адвокатски съвет на няколко пъти предупредиха, че новото законодателство се приема без необходимата финансова обезпеченост. Тогава мнозинството увери, че пари ще бъдат осигурени.

От думите на Вася Илиева обаче става ясно, че два месеца по-късно това все още не се е случило. Тя заяви, че само за разплащането със служебните защитници са необходими поне 9 млн. лева.

Илиева предупреди, че някои адвокатски колегии спират предоставянето на правна помощ, което може да доведе до "блокиране на съдебната система в отделни райони на страната". Промените в НПК дадоха възможност на прокурорите в рамките на досъдебното производство и на съдиите в съдебната фаза да назначават по своя преценка резервни адвокати, които да бъдат задействани при неявяване по неуважителни причини на титулярните защитници.

Тази възможност бе дадена при разглеждането на дела за тежки престъпления (при предвиден затвор над 5 години - бел. ред.). Това са 2/3 от съставите в Наказателния кодекс.

Поправката бе приета с идеята да се ограничи забавянето на делата.

"По брой поискани адвокати за резервни защитници София държи първенството, а по брой дела, по които са поискани резервни защитници - Районният съд в Петрич е начело. За този кратък период от време (2 месеца), искания за резервни защитници са отправяни към 14 адвокатски колегии от страната", съобщи Вася Илиева.

В същото време плащането на адвокатските хонорари от страна на бюрото става със закъснение от половина година.

--------------------------------------------------------------------------------
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7301 |14.07.2010 Станишев пред съда с адвокатите на Трактора . 2| 7050 |13.05.2010 Министри слизат от служебните коли - кметове купуват нови . 0| 4638 |12.05.2010 Глобявали адвокати, не носили тогите си . 0| 5697 |25.03.2010 Адвокати отложиха делото "Стоян Балтов"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads