Реклама / Ads
24| 5317 |19.11.2012 НОВИНИ

Няма виновни за бягството на братя Галеви

.
Няма виновни за бягството на братя Галеви след осъждането им да лежат в затвора, решиха наказателните съдии от Върховния касационен съд в тълкувателното решение по случая.
 

Двамата бяха осъдени на 4 май тази година на по 4 и 5 години затвор заради ръководенето на организирана престъпна група. Те обаче не присъстваха в съда. Галеви чули новината по радиото, докато се разхождали с белия джип БМВ Х 5 по улиците на Дупница и отишли при семействата си. Само след няколко дни пък те бяха официално обявени от полицията за изчезнали.


Делото за това има ли виновни за бягството им бе образувано по искане на министъра на правосъдието Диана Ковачева през юни. Това обаче стана след настояване на премиера Бойко Борисов. Според него братя Галеви трябваше да влязат в затвора веднага след издаване на осъдителната присъда.

"Идва съдебната полиция, слага белезниците и ги откарва в затвора", каза през май премиерът на заседание на Министерски съвет. Според него е невъзможно някой да е получил ефективна присъда и въпреки това да продължава да се разхожда на свобода, докато тя влезе в сила.

ВКС обаче реши друго. Слагането на белезници и вкарването в ареста на един подсъдим се налага само тогава, когато има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, докато е на свобода. Според магистратите в случая с братя Галеви това не е било така. Те са били на свобода по време на делото, тъй като се е считало, че няма опасност да избягат или да навредят повече. 

"Постановяването на осъдителна присъда не е ново обстоятелство, което налага да се вземе нова мярка за неотклонение”, се казва в решението на магистратите. Според съдиите също така правното положение на подсъдимия не е променено след произнасянето на присъда. Той продължава да се счита за невинен, докато присъдата влезе в сила. Към решението има три особени мнения, подписани от общо 8 съдии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5568 |17.11.2012 „Атака” няма да подкрепи вота на недоверие срещу кабинета “Борисов” . 82| 6136 |17.11.2012 БСП за бой се стяга, но нямало да им стигнат силите сами . 21| 5662 |15.11.2012 БСП: Няма по-ниска цена на газа; "Южен поток" е лош . 42| 5004 |13.11.2012 Цветанов: Нямаме никакви притеснения за вота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads