Реклама / Ads
7| 4805 |22.11.2019 НОВИНИ

Нинова и Борисов "се замерят" с оставки в парламента

.
В парламента
”Реалната картина е разпад на системите, безсилие да се решат въпросите, продължаващи кражби. Никакви оставки надолу по веригата не могат да променят тези факти. Рибата се вмирисва откъм главата”, каза Нинова. ,,Аз два пъти съм си подавал оставката и съм напускал управлението, а вие вашата оставка в БСП така и не я подадохте'', бе отговорът на премиера Бойко Борисов в парламента.
 

В последните седмици ни заливат няколко скандала – с произвеждането на изборите, с водния режим в редица градове, проблеми със здравната система, напрежение около решението за болничните листове, корупционните скандали не спират. От 288 къщи за кости, само 23 се оказват изрядни. Ще се окаже, че и тези, които са се осигурявали за две пенсии ще получат по-малко, отколкото една.


Всичко това буди въпроси и поставя въпроси, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

 

Първият въпрос е за управлението на държавата - една криза се потушава с друга. Прехвърля се отговорността на слънцето, на дъжда, на другите, на лошите от опозицията, които искат да счупят държавата. Кризите не се решават, а се замитат.

 

Вчера ваши министри ни съобщиха, че близо 320 000 българи бедстват, но по-странно е поведението им. Вчера министър каза: "Ще дам обобщена информация по отношение на водната криза в община Перник, а вчера разбрах от медиите не само в Община Перник, а и в други райони в страната, където има нарушен режим на водоснабдяването". Министърът на регионалното развитие е в отпуск и не намира причина да го прекъсне. Областният управител не знаел, че той отговаря, заяви Нинова.

 

В отпуск по време на хакерската атака беше и шефката на НАП, която каза, че това е било тежко, но много добре обмислено решение. Всичко това повдига темата за управлението на държавата, темата за "калинките" в държавната администрация. Г-н премиер, вие министър-председател на държавата ли сте или управител на летен лагаер за калинки в отпуск, обърна се лидерът на БСП към министър-председателя Бойко Борисов.

 

Случаят с починалото 3-годишно дете показа още веднъж, че здравната система е в колапс. Колкото и пари да наливаме, ако няма реформи, резултатът е този. Кризата с болничните листи, Неспособността да се справите със злоупотребите ви доведе да посегнете на основни трудови права. Четвърто, пенсионната криза - ще се окаже че пенсионерите, които се осигуряват за две пенсии, ще получат по-малко от една. Няма го и Сребърният фонд. Всички системи се разпадат, а корупцията е ваша емблема, посочи Корнелия Нинова.

 

Самозабравянето, чувството за безнаказаност, самодържието, което демонстрирате, вчера бе описано в Европа, коментира тя. Нинова обърна внимание на сравнение в загребски вестник на две фотографии как двама политици - австриец и българин, са дошли за конгреса на ЕНП в Загреб. "Първата снимка показва младият Себастиан Курц, пътуващ в икономична класа на общите авиолинии. На втората има възможност да видим и пристигането на българския премиер Бойко Борисов, който реши да дойде в Загреб с държавната птица, способна да превози повече от 150 пасажери. Това е самолет, носещ националните символи на Република България", пишат хърватски медии, посочи Корнелия Нинова. Лидерът на БСП отбеляза, че Борисов си приписва като голям актив увеличаването на минималната пенсия на 250 лева при праг на бедност от 360 лева. Хвалите се, че ще давате по 40 лева на пенсионерите за Коледа - колко такива добавки за колко пенсионери струва този полет на държавни разноски за партийно мероприятие, попита тя.

 

Вече 10 години играте танго – две напред и една назад. Така беше и с тежките случаи в здравеопазването – отстраняване на директори, сутрин е едно, вечер е друго. Така не се управлява държава – напред-назад, потушавате временно проблемите, но те се задълбочават. 10 години танго на премиера, 10 години разпад на държавата. Не можете да избягате от личната си отговорност, вече управлявате 10 години.

 

Борисов отговори на Нинова: Всичко, което е било необходимо да се направи за Шенген, е направено. Всички институции са се произнесли по тази тема. Преди време бях специален гост в Бундестага и им обясних как се пази границата и накрая казват: ''Ние много ви подкрепяме за Шенген''. Ядосах им се и им казах, че отдавна сме в Шенген и пазим границите. Стига сте ни бърборели, че ни подкрепяте за Шенген. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова относно членството на България в Шенгенското пространство.

 

,,Външният министър на Холандия дойде до границата, за да информира после холандския парламент какъв огромен напредък има България в тази посока. Неслучайно България е единствената държава, която се справя с миграционния поток и сме модел в това отношение'', допълни Борисов.

 

По отношение на декларацията на БСП, изнесена от Корнелия Нинова по-рано, премиерът заяви, че демокрацията е определила хората да решават кой да ги управлява, поради което - по думите му - не може да приеме оценките на опозицията.

,,Интересува ме оценката, която са ми дали хората, а не вие'', обърна се министър-председателят към Корнелия Нинова.

 

Министър-председателят отговори и на обвиненията на Корнелия Нинова, че Себастиан Курц е пътувал в икономическа класа, а премиерът с правителствения самолет.

 

"Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлера на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този ''Фалкон'' и беше свободен само ''Eърбъс", посочи още Борисов.

 

,,На конгреса на ЕНП отидох, гласувах в рамките на десет минути сутринта и веднага си тръгнах. Не знам кое ви е нервирало за участието. Може би за това, че Мария Габриел я избраха с най-много гласове от всички. Съжалявам. Винаги съм се отнасял с голямо уважение към вас, но да, сега този кмет на Перник дойде и постави проблемите и не само той. Това че е от БСП за мен няма никакво значение. Нека е ваш успех, важно е да е успех за перничани. Старата кметица не можеше да си прокара проектите, защото не можеше да ги защитава", допълни още премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4721 |22.11.2019 Посланикът на САЩ: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за F-16 . 5| 4075 |22.11.2019 Борисов ще отговаря на Нинова в парламента . 19| 17018 |22.11.2019 Адв. Грета Ганева: Борисов влезе в нещо като Апартаменгейт на европейско ниво . 2| 4595 |21.11.2019 Партията на Зоран Заев: Мицкоски лъже цяла Македония и Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads