Реклама / Ads
26| 5021 |14.01.2013 НОВИНИ

Нона Караджова: Няма постъпили възражения срещу строежа на Иракли

.
Нона Караджова, министърът на околната среда и водите
В местността Кладери, община Несебър, е предвидено изграждане на ваканционно селище. Процедурата е започнала още през 2009 г. съобразно Закона за околната среда и биологичното разнообразие.
 

Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на пресконференция по повод новата информация за застрояване на защитени територии по Черноморието и подготвяния тази вечер протест „Да спасим Иракли” на природозащитници  в София и Варна, предаде Фокус.

През октомври 2010 г. е направено обществено обсъждане, на което не е постъпило нито едно възражение, каза Караджова. През 2011 г. директорът на инспекцията по околна среда издава решение, с което одобрява решението на инвеститора, което е публикувано на страницата на РИОСВ – Бургас още същия ден, но не е имало възражения, обясни Караджова.

„До ден-днешен не е постъпвало възражение от нито една неправителствена организация или граждани нито в РИОСВ-Бургас, нито в Министерство на околната среда и водите”, каза Нона Караджова.

По думите й всички екологични оценки на много общини по морето са били върнати от нея за преразглеждане, защото те са предвиждали застрояване. "Издадох забрана за строителство от устието на река Камчия до Емине. Упреците на природозащитниците са, че тази зона не се третира като защитена." Министърът увери, че ще уважи всички предложения, които са предложени за защита на зоната Камчийски пясъци.

„Още на 21 август 2009 г., предвид тревогите на неправителствените организации и моите тревоги, издадох редица заповеди за обявяване на защитени зони, включително зона Калиакра”, каза Караджова.

„Обявих защитена зона Емине, в която включих забрана за всякакво строителство в землищата на Обзор и на село Емине”, каза още министърът на околната среда и водите.

Според министър Караджова е странен протестът толкова време след общественото обсъждане. Територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс в Иракли, е била урбанизирана. Министърът обясни, че в част от имотите има съществуващи постройки - бивш пионерски лагер и почивна станция. Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция в Бургас е изискал да се изготви пълен доклад по оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000.

Директорът на РИОСВ-Бургас е основал решението си за застрояване на дюните в Несебър на база решения от предишния директор, заяви още на пресконференцията министърът на околната среда и водите.

"В решението, което е имал настоящият директор на РИОСВ - Бургас за строежа в Несебър, никъде не фигурира думата „дюни”. Земите там фигурират като горски фонд”, оправда се тя. „Директорът на РИОСВ не е разследващ орган, за да разследва скиците”, каза Караждова.

„През декември 2012 г. е внесена преписка за промяна на инвестиционното предложение за строеж в спорните територии в Несебър, което е многократно по-малко от обявеното по-рано”, обясни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5549 |13.01.2013 Н. Караджова: Инициативата "Да спасим Иракли" е тенденциозна . 61| 6418 |11.01.2013 Станишев: Няма нещо, което ГЕРБ обеща, и го изпълни . 13| 6328 |10.01.2013 Б. Димитров: България няма проблем с Македония, Македония има проблем с нас . 118| 6007 |06.01.2013 Румен Овчаров: След 15 г. токът от АЕЦ "Козлодуй" няма да ни стига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads