Реклама / Ads
0| 6782 |01.01.2014 НОВИНИ

Новата 2014 г. започва ударно за Темида

.
Съдебни заседания по няколко от знаковите дела ще има още в началото на януари. Очаква се през тази година да приключат едни от най-продължителните съдебни процеси, които вече се проточват близо петилетка.
 

През изминалата 2013 г. прокуратурата повдигна рекорден брой обвинения, което ще доведе и до много повече дела, обобщава "Стандарт". В съда обаче ще присъстват и обичайните заподозрени от предишни години, този път в очакване на окончателните си присъди. Един от процесите, който се следи под лупа и от Брюксел, е аферата "Батко и Братко".

Делото се точи вече 6 г.

Покрай него бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев доби популярност като Батко. Той стана обвиняем през 2008 г. за това, че е сключил 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 млн. лв. с две дружества и гражданско сдружение, които се управляват от братята му. Скандалът се развихри до такава степен, че дори от Европейската комисия спряха временно 165,4 млн. евро от плащанията по програмите ИСПА и ФАР. Делото обаче се забави в съда след старта си през 2009 г. То бе започнато от съдия Георги Колев, но след като той стана шеф на Върховния административен съд, се наложи да бъде разпределено на друг магистрат. Така през март 2011 г. процесът тръгна отначало. Той бе поет от съдия Весела Дончева, която обаче го върна на прокуратурата заради множество нарушения. В края на 2011 г. делото отново стигна до съда и бе разпределено на съдия Петя Крънчева.
Друг процес, който се очаква да приключи през новата година, е срещу бившия военен министър Николай Цонев, който бе подведен под отговорност по 4 дела. По три от тях е оправдан, но все още тече съдебната сага за аферата с подкупа. В нея на подсъдимата скамейка компания му правят бившият съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов. Делото в момента е висящо пред Софийския апелативен съд, като на първа инстанция приключи без наказание.

Превърналият се в митичен бивш шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров-Топлото също продължава да е клиент на Темида и през тази година. Делото му за валутно престъпление, по което бе осъден на 5 г. затвор, ще бъде повторно разгледано на втора инстанция. По обвинението за безстопанственост присъдата му от 3 г. затвор е отменена и процесът е върнат в САС. Все още се влачи делото срещу Топлото за пране на пари на първа инстанция и се очаква окончателното решение по обвинението за

присвояване на 6 млн. лева

По него той първо бе осъден на 14 г. затвор от СГС, след това присъдата бе отменена от апелативния съд и сега процесът е висящ пред Върховния касационен съд.
Нов клиент на Темида пък е бившият вътрешен министър и вицепремиер от кабинета "Борисов" Цветан Цветанов. Той се изправя пред съда по три дела. Едното е, че е допуснал безконтролно подслушване от страна на МВР. Другото е, че неправомерно е отказал разрешение да подслушват висш антимафиот, а третото е свързано с присвояване на 50 000 лв. за заплати от март до декември 2011 г. и обезщетения за неползван отпуск в МВР.
През 2014 г. се очакват присъдите и на знаковата банда за отвличания "Наглите". Делата срещу Златко Баретата, Тони Мамата и компания също са сред приоритетните през новата 2014 г.

Още 3 "порции" "Килъри" в съда

2014-а ще и е годината на "Килърите". През миналата след три поредни акции на МВР арестът се напълни с бандити, заподозрени за над 20 поръчкови убийства и големи банкови удари. Повечето от тях са знакови за прехода у нас. Сред разкритите престъпления, приписвани на килърските банди, са убийствата на боса на ВИС Георги Илиев през 2005 г., както и на един от най-големите играчи в бизнеса с амфетамини Филип Найденов-Фатик през 2008 г. Сред тях е и разстрелът на вероятно най-гениалния крадец на коли Йордан Цонков-Джиджи през 2009 г. Сред обвиненията на прокуратурата има и по-пресни обири - като отмъкването на над 200 000 лв. от клона на ОББ в Студентски град през април 2012 г. През 2014 г. идва и голямото изпитание за Специализирания наказателен съд - ще издържат ли обвиненията срещу "Килърите" в залата.

В дъното на разкриването на знаковите престъпления стои един "универсален боец" - свидетелят Николай Генов. Неговите показания са в основата на разплитането и на трите банди за поръчкови убийства. В по-голямата част от тях той преразказва чути на маса свидетелства за организацията и извършването на убийствата. Така че голямото предизвикателство пред МВР е да "облече" разказите на Генов и другите свидетели с улики от самите убийства. Дори и МВР да не успее да събере годни за пред съда доказателства за всеки отделен случай, ще е огромен успех, ако полиция и прокуратура успеят да "вържат" поне по 1-2 от престъпленията на всяка от килърските банди, смятат експерти криминалисти.

Първа в ръцете на правосъдието падна групата, ръководена от Валентин Янев-Бореца и Мартин Антов. Бореца бе обвинен като физически извършител на убийството на известния обирджия от "Люлин" Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян в колата си на 22 януари 2009 г. Той е обвинен и за участие в още 2 убийства - над Кочо Михайлов от същата година, и на Цветан Пантов от видинското село Капитановци през 2008 г.
Мартин Антов пък има обвинение, че е отмъкнал около 200 000 лв. от клона на ОББ в Студентски град. Там действал заедно с Емил Милев-Крокодила.

Пернишката банда за разчистване на сметки сред наркосредите пък стана известна като "Килърите 3". Засега е ясен един труп на бандата, водена от бащата на Райко Кръвта Васил Василев-Бай Васо и Милчо Боянов-Чироза. Сред пернишките чукари МВР откри трупа на наркодилъра Теодор Неофитов-Ханс на базата на показанията на серийния убиец Станислав Ангелов-Сиси.

"Килърите-5" дойде на бял свят преди "Килърите 4" и обърка хронологията. Според МВР се очаква през тази година да паднат главите и на участниците в четвъртия епизод, но засега старателно крият кръга на заподозрените. "Килърите 5" бе проведена брилянтно - за арестите се е знаело предварително повече от 2 седмици, но информация не е изтекла. При акцията 8 души от бандата на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския бяха задържани в рамките на няколко часа. По-късно в ареста останаха четиримата "най-големи" - Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов и Марян Атанасов. Според прокуратурата бандата е участвала в отвличането на Димитър Стефанов, син на президента на "Славия" Венци Стефанов, който е в неизвестност от 2004 г. На нея се приписва и отвличането на сириеца Християн Валю, изчезнал през 2005 г. Към "Килърите-5" има обвинения и за убийството на Филип Найденов-Фатик през 2003 г. Основен свидетел срещу бандата е отново Николай Генов, както и разкаялият се бандит от "Килърите 2" Митко Горнобанския.
Едва по-късно прокурорът Емил Галипонов, който на практика ръководи екипите и по трите банди за мокри поръчки, поднесе черешката на тортата. Той повдигна обвинение на бандата по съвсем друг казус - за опита за убийство на Кирил Киров-Японеца през юни 2003 г. Тогава стрелците от мотоциклета, които направиха на решето мерцедеса на Японеца, били Йоско и Богьовеца. Поръчката за убийството срещу Киро Японеца била дадена от негов чичо, с когото се скарали за имоти, обясниха от МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 120| 5918 |01.01.2014 ГЕРБ започва 2014 с трети вот на недоверие . 29| 6348 |31.12.2013 Патриарх Неофит: Вяра, любов и търпение през новата 2014 г. . 29| 8035 |01.01.2014 Чeстита новата 2014 година! . 9| 4708 |05.12.2013 Депутатите продължават ударно до 22 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads