Реклама / Ads
16| 5100 |19.11.2012 НОВИНИ

С новите цени на газа фирмите излизат от кризата

.
С новата, по-ниска цена на природния газ фирмите имат шанса да излязат от кризата. Това съобщи за БНР Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Две трети от консумацията на газ се падат на стопанското потребление, а голяма част от предприятията влязоха в повторение на кризата от 2008-а година.
 



Някои предприятия дори са спрели да работят. С поевтиняването на доставките на газ ще намалим загубите си, за да можем от второто тримесечие или второто полугодие да започнем да излизаме от кризата. Надяваме се на 10-процентно намаление на цената на газа. Постигнато е намаление на базовите котировки на мазут и газьол и на тази база от първи януари очаквам с 10 процента по-ниска цена, каза Константин Стаменов.

 

"Опростява се взаимодействието с партньора, който доставя руския газ. Всички се радваме, че са постигнати нови договорености, но това идва да напомни, че цената се определя не пазарно, а с разговори и трябва да положим много усилия за пазарна цена. Имаме уверения на министерството, че ще има възможност за либерализация и бихме могли да купуваме директно не само от „Булгаргаз", но и от други доставчици", коментира експертът.

 

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества коментира пък прогнозира, че парното ще поевтинее при намаление от порядъка на 20%. Той все пак уточни, че „Булгаргаз" има недовзет приход и всичко зависи от това колко дълго ще продължи това възстановяване. Надяваме се, че по-нататък ще се получи и другата част от разликата. Обикновено промените стават в края на предхождащия месец. След 20 декември очаквам решение за цената на парното, каза Николаев. Първо ще чакаме „Булгаргаз" да обяви цената, после ДКЕВР да направи разчетите и едва тогава ще се изчислява цената на парното, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5037 |17.11.2012 Споразумението за газа-точната пресечна точка между интересите на България и Русия . 5| 5274 |16.11.2012 Руски медии упрекват "Газпром" за ниските цени, които ни даде . 7| 6834 |16.11.2012 Михаил Андонов: Над 20% намаление на газа след 1 януари . 21| 5661 |15.11.2012 БСП: Няма по-ниска цена на газа; "Южен поток" е лош

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads