Реклама / Ads
16| 7135 |04.06.2009 НОВИНИ

Обама пита за скандално дело в София

.
Барак Обама Източник: Вяра Йовева и Reuters
Шефът на Софийски градски съд Светлин Михайлов и окръжните прокурори на Стара Загора Петър Василев и Марио Василев от Плевен са сред висшите магистрати, замесени в корупция. Това обяви лидера на РЗС Яне Янев, след като предаде днес предиобед имената на съмнителните на председателя на Комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет.
 

Съмнителните случаи, които вади РЗС и експертите им са делото за обявяване в несъстоятелност на „Капитал банк”. С решение на съда тя е продадена на варненската групировка ТИМ за 1 лв., по същото време в банката е имало 3 млн. долара в наличност. Случаят е показателен как едно съдебно решение може да има въздействие върху обществените процеси. По това дело СГС не е изпълнил препоръката на съда в Страсбург за преразглеждане на делото, категорични са експертите на РЗС. Те са получили сигнал от австрийски евродепутати за това.

Яне Янев сигнализира и за забавяне на делото за сградата на Американския културен център, в което едната страна се представлява от "Мултигруп". Този скандал е стигнал до самия американски президент Барак Обама, коментираха забавянето на хода на делото от РЗС.



Българските консерватори извадиха и две стари убийства от края на 90-те години. Едното е през 1996 г. в Плевен е било прикривано от военния следовател Марио Василев, който сега е окръжен прокурор там.
Убиецът, който нахълтва в кола и застрелва жена пред очите на децата и мъжа й, днес е на свобода. Той е син на ръководителя на следствието в Плевен, а Марио Василев умишлено го е прикривал заради баща му. Другото убийство в Стара Загора е станало през 1997 г. И по него няма присъда, заради намесата на Петър Василев, който по онова време е окръжен прокурор.

„ Знаем много повече за тези случаи от вас, отговори Георги Гатев от етичната комисия на ВСС, но нямаме правомощия да реагираме”. Според Гатев в съдебната система 90% зависи от човека, 10 % от правилата.,
От РЗС възразиха, че това не е правова държава, ако всичко се оставя на преценката на магистрата, а той не се ръководи от правилата.

„Още десет сигнала ще подадем до края на седмицата за висши представители на съдебната власт и прокурори замесени в корупция”, предупреди след срещата с представители на Комисията за борба с корупцията във ВСС депутатът Яне Янев. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5790 |01.04.2009 Барак Обама каца за час в България . 6| 11094 |10.02.2009 Обама "се надева дека ќе има можност да соработува" с Цървенковски . 16| 6217 |29.01.2009 Обама покани Цонев на молитвена закуска във Вашингтон . 13| 5555 |27.01.2009 Бургазлийка ще закусва с Обама; готви тоалети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads