Реклама / Ads
18| 5225 |08.04.2014 НОВИНИ

US обвинение: Руски провокатори подклаждат напрежение в Украйна

.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини Русия, че изпраща свои агенти и провокатори, чрез които подклажда сепаратистки вълнения и хаос в Източна Украйна.Той добави, че по този начин Москва създава ситуация, която "потенциално може да послужи за претекст за военна интервенция, точно както вече видяхме в Крим", предаде Ройтерс.
 

Кери заплаши Русия с още по-сурови икономически санкции, ако тя не се откаже от намесата си в Украйна. Според него САЩ и европейските им съюзници са готови да наложат нови наказателни мерки спрямо руските енергийни източници, банки и в минния сектор, ако Москва продължи да нарушава украинския суверенитет.

Договорено е идната седмица в Европа да се състоят 4-странни преговори за уреждане на украинската криза, като в тях ще участват Русия, САЩ, ЕС и представители на сегашната власт в Киев, съобщи още Кери. Същевременно генералният секретар на НАТО

Андерс Фог Расмусен заяви, че събитията в Източна Украйна са повод за сериозно притеснение и призова Русия да изтегли войските си от руско-украинската граница,предаде Ройтерс. Всеки следващ ход в посока Източна Украйна би представлявал сериозна ескалация, каза Расмусен на пресконференция в Париж и добави, че Русия трябва да изтегли "десетките хиляди войници", струпани по украинските граници.

Ако Русия се намеси допълнително в Украйна, това би било историческа грешка, би имало тежки последици за нашите отношения с Русия и би изолирало още повече Русия в международен план, допълни генералният секретар на НАТО.

Незаконната агресия на Русия срещу Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на Европа за едно поколение, каза Расмусен във връзка с установяването на контрол върху Крим през февруари от руски войски, отбеляза Франс прес.

Генералният секретар повтори, че украинската криза принуждава НАТО да преразгледа отбранителните си планове, което включва по-добра оперативна съвместимост между войските на 28-те натовски страни и укрепването на капацитета им в области като разузнаването, противоракетната отбрана и въздушния транспорт и контрол.

Расмусен призова страните членки на НАТО, особено европейците, да увеличат бюджетите си за отбрана при положение, че "други страни като Русия увеличават до 30%" военния си бюджет. Трябва да сме готови да платим нужната цена за съхраняване на сигурността си, изтъкна той и изрази съжаление, че само малка част от натовските страни отделят над 2% от своя БВП за отбрана.

"Позицията ни е ясна: руските действия в Украйна са незаконни, нелегитимни и поискахме от руснаците да се изтеглят", заяви Расмусен след среща с френския президент Франсоа Оланд. "Не обсъждаме военни варианти, но ако Русия се намеси още повече в Украйна, смятам, че ще бъдат наложени икономически санкции" срещу Москва, посочи той. В изявление след срещата френският президент Франсоа Оланд заяви, че трябва да се избягват всякакви действия, които биха могли да изострят напрежението в Украйна, се казва в изявление на Елисейския дворец.

ИТАР-ТАСС цитира неназован източник от външното министерство на Русие, според който "наложените от НАТО ограничения върху достъпа на служители от постоянното представителство на Русия до централата на алианса е знак за неспособността на НАТО да се издигне над мисленето от ерата на Студената война".

"Очевидно за Северноатлантическия съюз днес няма по-важен проблем от достъпа на руските представители до натовския офис", казва неназованият източник. По думите му в алианса предпочитат езика на санкциите пред диалога.

Вчера Организацията на Северноатлантическия договор съобщи, че от 8 април ограничава достъпа на официални представители на Русия до централата си край Брюксел. В съобщението се казваше, че занапред "ще бъде отказван досегашният разширен достъп до централата на НАТО за всички представители на руската мисия" с изключение на посланика на Русия, заместник-ръководителя на мисията и двама души съпровождащ персонал. За всеки друг служител от руската делегация в НАТО ще важат "стандартните правила за посетители", тоест предварително уведомление, регистриране на входа и придвижване вътре под ескорт. Миналата седмица външните министри на страните от НАТО решиха съюзът да прекрати практическото сътрудничество с Русия заради нейната интервенция в Крим, припомня ДПА.
     
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5795 |05.04.2014 Руски посланици псуват България . 20| 6657 |04.04.2014 Руски дипломати псуват България и Румъния по телефона . 38| 6283 |02.04.2014 Борисов каза и на руския посланик: ГЕРБ не подкрепя действията на Русия в Крим . 56| 7335 |24.03.2014 Коритаров: Ражда се нов руски нацизъм; Путин е синоним на Садам Хюсеин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads