Реклама / Ads
38| 5861 |20.01.2012 НОВИНИ

Обвинението: Чочо и Заека са убийците на Мирослава

.
Мирослава Николова
Стойчо Стоев и Мирослав Любенов заедно са отвлекли и убили момичето. Това заяви окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов седмица, след като Мирослава бе открита мъртва от МВР. Но тъй като Стоев се самоуби, с обвинение се сдоби само Марио Заека. Той остава в ареста, реши днес съдът.
 

 

Найденов обаче не вижда грешки в разследването на случая. По думите му самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо действително ще попречи на разследването за изясняването на някои факти около планирането, отвличането и физическото ликвидиране на Мирослава. Въпреки че Чочо не е бил разпитван пред съдия “показанията му са закрепени”. По делото е разпитван и Краси Полицая, за когото се твърди, че е съучастник на Заека и Стойчо. Момичето е удушено и експертите не са установили счупвания на гръбнака.

 

“На този етап обаче няма да има и друг обвиняем”, категоричен е Найденов. Прокурорът разсея и съмненията, че убитото момиче е било насилено преди смъртта си. Аутопсията показала, че Мирослава е девствена и няма и анално насилие. От думите му стана ясно и че Стойчо е бил следен, след като влиза в кръга на обвиняемите. Как обаче той е закрепил бележка на вратата на Борислав с искане за откупа, без да бъде прихванат от полицаите, не стана ясно. Писмото с искане за откуп, Борислав получава в средата на декември. По неофициална информация, на бележката пишело :”Още имаш шанс за нея.” И към писмото е била закрепена сим карта за връзка с похитителите. До използването й обаче така и не се стигнало, защото похитителите прекратили преговорите. Преди бележката Мира се обадила на сестра си по телефона, за да й съобщи, че е отвлечена. Полицията обаче не успяла да локализира откъде точно идва обаждането, защото клетката на мобилния оператор в района била твърде силна и обхващала периметър от Перник до Брезник.

 

Найденов обясни също, че Чочо се е самоубил в дома си при първия оглед, а не както досега се смяташе – при втория. По думите му Стойчо влязъл с белезници в дома си, но алармата на СОТ-а включила. Въпреки че полицаите спрели тока, алармата продължила да пищи, тъй като има резервно захранване. ”Охранителната система отказа да се изключи”, обясни Найденов. Затова й се наложило, Стоев да се покачи на стол и с белезници на ръцете прерязал кабелите на системата. След като успели да овладеят проблема със СОТ-а , Чочо поискал да се облекчи, отивайки по малка нужда. Вместо да влезе в тоалетна обаче, Стоев се запътил към килера и се застрелял. Това е поредното противоречие на разследващите, тъй като досега всички твърдяха, че Стоев е извадил пистолета от сейф. Найденов обаче обясни, че законно притежаваният “Глог” на Стоев не е бил държан, както е разписано по закон. Това значи, че не е бил в каса.

 

Заради самоубийството на Чочо, прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Разследващите ще трябва да си отговорят на въпроса как и защо полицаите са допуснали Чочо да се самопростреля.

 

Междувременно срокът за експертизата, която нищи шизофреник ли е Марио или не, е удължен с 20 дни. Изследването обаче не е във връзка с убийството на Мирослава, а по делото , което се води срещу Заека за фалшифициране на парични знаци.

 

Според служебния защитник на Любенов – Диана Ангелова, клиентът й има страх от хора и контакти. По думите й на 11 януари служители на ГДБОП са извели Марио от клиника “Свети Наум” , където той е бил поставен под наблюдение, и са го върнали на следващия ден с наранявания по тялото. Самият той обаче не знаел къде са го водели и какво му се е случило. Ангелова се оплака, че до момента тя не е видяла нито един от материалите по делото, както и събраните срещу клиента й доказателства. “Изкараха го жертва. Аз живея с него и мога да кажа , че е болен”, категорична бе майката на Марио.

 

От прокуратурата обясниха, че за да стигнат до двамата извършители, са били наблюдавани 40 души, които в последните 5 години са били регистрирани заради отвличания. Найденов обаче не пожела да разкаже как точно са успели да заковат Марио и Стойчо. Прокурорът беше по-словоохотлив за изискванията , които имали похитителите на Мирослава за начина на заплащане на откупа. ”Двамата поискали 250 000 евро в банкноти по 500 евро”, заяви Найденов и допълни, че два дни след отвличането на Мира – Заека и Чочо заплашили, че ако не бъдат изпълнени точно указанията им, ще я връщат парче по парче.


Разследването е в начален етап , има изготвени 11 ДНК експертизи, заяви Найденов, но не пожела да уточни какви точно са и какво целят да докажат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6232 |15.01.2012 Елеонора: Искам възмездие за убийците на сестра ми . 80| 7219 |14.01.2012 Неволно е изтичала информация към убийците на Мирослава . 101| 17305 |12.01.2012 Борисов: Убийците на Мирослава са нейни близки . 25| 5651 |24.11.2011 Марковски: Убийците на Белнейски са още на свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads