Реклама / Ads
6| 4765 |11.08.2011 НОВИНИ

Обвиниха Юзеиров в трафик на хора и пране на пари

.
Юзеир Юзеиров
Скандалният политик Юзеир Юзеиров се сдоби вчера с обвинение за пране на 350 000 лева.
 

Делото се води от Окръжната прокуратура в Търговище, която го разследва от година и половина. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище и наблюдаващ обвинител по делото Атанас Моллов, цитиран от "Телеграф".

Разследващите се натъкнали на сериозното разминаване между декларираните приходи и разходи на политика след сигнал от Белгия. Европейската държава от години следи Юзеиров за трафик на хора и дори му бяха повдигнати обвинения за тези престъпления. След като белгийците погнали пишман политика, българските власти също започнали проверка на имането му. За целта данъчни инспектори извършили финансова ревизия на Юзеиров и родата му.

Проверяващите установили, че между декларираните от него доходи и реалното му имущество, включително скъп автомобил и басейн, имало разлика от 350 бона. За тези нарушения на прочулия се около опитите си да създаде две етнически партии политик бил съставен и ревизионен акт за 80 000 лв. за невнесени данъци, които държавата ще си търси.

Пред прокуратурата Юзеиров обяснил, че недекларираната сума от 350 000 лв. всъщност била дарение, направено му от 30 души. Политикът дори изброил „благодетелите” си поименно. За да проверят твърденията на политика, обвинителите започнали да издирват „дарителите”. По време на разпитите им обаче хората отрекли твърденията на бизнесмена политик. Благодетелите всъщност се оказали хора, които му платили различни суми, за да ги уреди на работа в Белгия.

Част от тях даже били завлечени с пари разказа Моллов. След като уличили Юзеиров в лъжа, преди седмица прокуратурата в Търговище започнала да издирва политика, за да му повдигне обвинение за данъчни и финансови престъпления. Призовкарите ходили няколко пъти до адреса на бизнесмена, но не го открили. Негови близки обяснили, че той заминал в чужбина. В същия ден, в който трябвало да е зад граница обаче, скандалният бизнесмен лъсна по долни гащи в Централната избирателна комисия (ЦИК), което тогава обясни като протест срещу отказа на ЦИК да регистрира двете измислени от него партии - ОТОМАН и Мюсюлмандемократичен съюз.

Юзеиров беше арестуван два дни по-късно пред сградата на комисията в центъра на София. Политикът беше принудително отведен в Търговище, къде вчера трябваше най-сетне да даде обяснения в прокуратурата. Обвинителите обясниха, че след това Юзеиров ще бъде пуснат под гаранция. „Ако отново не се яви на призоваване обаче, ще го задържим за постоянно”, закани се Моллов./
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4786 |09.08.2011 Закопчали Юзеир Юзеиров пред ЦИК . 30| 6000 |05.08.2011 Юзеиров по боксерки, Цветанов и Фидосова ранобудници . 6| 5952 |28.06.2011 БГ държавни служители замесени в трафика на хора . 0| 5794 |17.06.2011 Трафикът на хора проблем на българо-гръцката граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads