Реклама / Ads
24| 5732 |30.06.2009 НОВИНИ

Обзор за кабинета “Станишев” в чуждите медии

.
Ройтерс припомня седемте най-големи скандала, които очерниха правителството на Станишев през последните 4 години.
 
1. Джакузито в офиса
Бившият изпълнителен директор на Топлофикация София Валентин Димитров бе уволнен през юни 2006 след като се оказа, че е злоупотребил с над 15 млн. лева. Измежду други придобивки той бе инсталирал джакузи и столове за масаж в офиса си. Покрай скандала изгоря и енергийния министър Румен Овчаров, след като бе заподозрян в опит да повлияе на разследването. Наскоро СГС осъди Димитров на 14 години затвор.

2. Златно им излезе

Канадската компания за добив на полезни изкопаеми Дънди Прешъс Металс внесе в Европейската комисия жалба срещу българското правителство през 2007 г. за това, че възпрепятства тяхната инвестиция в размер на 250 млн. долара за добив на злато. В продължение на повече от две години министърът на околната среда Джевдет Чакъров отказваше да подпише разрешителните по причини, свързани с интересите на ДПС. В крайна сметка Дънди се съгласиха да платят повече пари за правото на добив.

3. Злоупотреби в земеделския сектор

През 2007 г. българските, германските и швейцарските служби разкриха криминална мрежа, източила над 7.5 милиона евро от САПАРД. В доклада на ОЛАФ групата е записана като "Николов-Стойков". Тя е определена като мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни компании. В документа пише: "Тази мрежа от криминални компании e управлявана и финансирана от две български лица - Марио Николов и Людмил Стойков, за които се говори, че имат връзки с настоящото българско правителство". Николов и Стойков (който даде 25 000 лева за предизборната кампания на Първанов) бяха арестувани през 2006 г. Стойков бе освободен по липса на доказателства. През юли 2008 бяха повдигнати обвинения срещу Николов за документна измама и участие в престъпна група след огромен натиск от Брюксел.

4. Братски срещи по трудния път

Бившия шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев подаде оставка през февруари 2008 г. след като се оказа, че е възложил обществени поръчки на фирмите на братята си Емил и Бойко Георгиеви незаконно. Бяха му предявени обвинения за конфликт на интереси.

5. Запознай се с Галевите

През април миналата година Румен Петков подаде оставка като вътрешен министър след като двама висши полицейски служители бяха арестувани и обвинени в подслушване и предаване на поверителна информация на престъпни босове. По този начин той изкупи вината си за неправомерните назначения в министерството. Също призна, че се е срещал с бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, наскоро пуснати от ареста, за да проведат предизборните си кампании.

6. Хайде на ДДС-то

Шефката на НАП Мария Мургина подаде оставка след скандала с източване на ДДС в особено големи размери. Нанесени са щети за над 1 млрд. лева по неофициална информация.

7. Ти на мене, аз на тебе

Служители на ДАНС и прокуратурата иззеха документи от министерството на земеделието при разследване на мащабни незаконни заменки на земи. Прокуратурата разследва заменки на хиляди хектари висококачествена държавна земя срещу евтина частна земя през 2008 и 2009 г. Държавният бюджет е ощетен с над 8 млрд. лева в следствие на незаконни сделки със земи, осъществени по време на мандата на кабинета “Станишев”. Според Центъра за изследване на демокрацията заменките са били “най-очевидната и непоносима форма на политическа корупция в България” през 2008 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6211 |26.06.2009 44% от българите са срещу кабинета Станишев, ГЕРБ печели вота . 1| 4920 |09.06.2009 Макълдауни влиза в кабинета на Хилъри Клинтън . 29| 4926 |11.01.2009 С. Станишев: Политиката на кабинета - спасителна в бурното море на кризата . 10| 4678 |15.09.2008 Само 10 на сто от българите подкрепят кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads