Реклама / Ads
2| 4833 |16.12.2010 НОВИНИ

ЕК одобрява плащанията, подписани от Калинка

.
Калина Илиева
В официален отговор парламентарен въпрос от евродепутата Илиана Йотова, Европейската комисия се казва, че тя ще разгледа внимателно доклада за дейността на фонд “Земеделие”, който трябва да бъде представен на 1 февруари 2011 година от сертифициращия орган в България.
 

Въпросът към еврокомисаря по земеделието е във връзка с многобройните запитвания от страна на български фермери и предприемачи, участвали с проекти по програмата за развитие на селските региони. Опасенията са свързани с легитимността на вече подадените проекти за финансиране от европейските средства, подписани от бившия изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ Калина Илиева, след като се оказа че тя няма необходимия ценз за това, представяйки фалшива диплома пред българските власти.

В официалния си отговор от 15 декември 2010 година Комисията счита за одобрени плащанията, които са били осъществявани докато г-жа Илиева официално е заемала длъжността на изпълнителен директор, ако са спазени всички правила. Комисията може да изпрати одитни проверки в България, ако след отчитането на финансовата 2010 година бъдат открити нарушения.

В отговора на Европейската комисия се подчертава още, че отговорността за цялостната дейност на разплащателната агенция – от нейното структуриране до одобрението на плащанията по проектите се носи от Министерство на земеделието и храните. Европейското законодателство задължава ръководството на разплащателната агенция да следи за нивото на човешките ресурси и тяхната компетентност при работа с европейските средства.

Българските органи уведомиха Комисията още през октомври 2010 г., че г-жа Калина Илиева е освободена от длъжност на 7 октомври 2010 г.

Общностните разпоредби задължават разплащателните агенции да следят за определянето на подходящи човешки ресурси за изпълнението на операциите и за наличието на необходимата техническа компетентност на различните етапи на тези операции.

Назначаването и управлението на ръководните длъжности в рамките на националните разплащателни агенции обаче е от компетентността на държавите членки. Комисията не може да се намесва в тази област.

При условие че заявленията за помощи са одобрени от г-жа Илиева (в качеството ѝ на официално назначен изпълнителен директор), след като е осъществен необходимият контрол, за да се провери тяхното съответствие с общностните правила, плащанията, осъществени докато е изпълнявала функциите си, трябва да се считат за одобрени съгласно действащите процедури.

Българските органи потвърдиха пред Комисията, че е осигурена непрекъснатостта на операциите в рамките на разплащателната агенция. На един от заместник-директорите- Светослав Симеонов беше поверено временното изпълнение на длъжността изпълнителен директор на разплащателната агенция до назначаването на новия директор.

Отговорността за даването на одобрение за определена разплащателна агенция и за постоянния контрол върху спазването на критериите за одобрение от страна на тази агенция е на „компетентния орган” на национално равнище. С цел предоставяне на допълнителни гаранции независим одитен орган (сертифициращият орган) прави преглед на спазването на критериите за одобрение от страна на разплащателната агенция и ежегодно изготвя доклад по въпроса.

Сертифициращият орган трябва да представи доклада си относно финансовата 2010 година на 1 февруари 2011 г.

Заключенията на доклада ще бъдат, както винаги, внимателно разгледани от службите на Комисията и всяко установяване на недостатък ще бъде последвано от одитни мисии на място.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5458 |13.12.2010 Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка . 21| 5970 |07.12.2010 РЗС: Корупционни сделки се прикриват с обиска на Калинка . 24| 5948 |01.12.2010 Бащата на Калинка хвърли оставка . 61| 8808 |26.11.2010 Дипломата на Калинка - наистина фалшименто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads