Реклама / Ads
8| 4541 |01.12.2015 НОВИНИ

Официално: И Германия тръгва срещу ИД

.
С "Торнадо" срещу джихадистите
Това решение е от съществено значение: германското правителство одобри антитерористична акция на Бундесвера срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Бундесверът ще се включи в битката срещу терористичните милиции на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и околните морски пространства със свои средства за контрол на морското и въздушно пространство, разузнаване и придружаващ патрул от военноморски кораби.
 
Предвидено е в текста за мандата на мисията, който германското правителство одобри тази сутрин. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер апелира "всички сили" да бъдат мобилизирани за борба срещу ИД, в това число и сирийските правителствени войски.

Това е една от най-трудните чуждестранни мисии в историята на Бундесвера. За нея са предвидени до 1200 военнослужещи. 16-те страници, одобрени от кабинета, ще бъдат представени в сряда (2.12.) пред Бундестага. Очаква се гласуването в парламента да се проведе в петък (4.12.).

Германия изпраща самолети “Торнадо” в Сирия за борба срещу „Ислямска държава”. Експертът Ник Уитни обаче смята, че изходът на тази битка не зависи от Запада и нарича германското решение безсмислено и контрапродуктивно. (27.11.2015)
Познава ли Оланд поуките от Ирак?

По-важните точки от документа

Задачи: Разузнаване (със самолети "Торнадо" и сателити), зареждане на бойни самолети на чужди държави във въздуха (със специални самолети-цистерни), защита на един френски самолетоносач (с помощта на фрегата), както и изпращане на кадри за щабовете на главните квартири.

Военнослужещи: Предвидената горна граница е 1200. Не е ясно обаче доколко този брой ще бъде изчерпан.

Място на операцията: Регионите, в които действа ИД на територията на Сирия и Ирак, както и в източната част на Средиземно море, в Червено море, Персийския залив и прилежащите акватории.

Времетраене: Мисията на първо време ще е ограничена до 31 декември 2016. Ако правителството иска да удължи операцията, ще трябва да търси одобрението на Бундестага.

Разходи: През първата година от мисията правителството предвижда 134 милиона евро. Сумата е значително по-ниска от тази, която беше предвидена за най-опасната фаза в мисията на Бундесвера в Афганистан. За нея бяха определени над 1 милиард евро.

Правна основа: За такава служат записаното в Хартата на ООН право на колективна самоотбрана, резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които се апелира за действия срещу ИД, и –не на последно място - скорошната молба на френското правителство за подкрепа въз основа на Договора на ЕС. В документа се посочва също така правото на европейските държави да окажат подкрепа на партньора си Франция, обещана му по силата на член 42, параграф 7-ми от Договора на ЕС. Този член гласи, че държавите от ЕС са длъжни да си оказват помощ и подкрепа в случай на въоръжено нападение. За мисията срещу ИД обаче няма класически мандат на ООН, за какъвто настояват някои политически среди в Берлин.


Председателят на Германския съюз на военнослужещите Андре Вюстнер очаква продължителна битка срещу терористите от ИД. "Предполагам, че ако тази борба се води сериозно, тя ще продължи най-малко 10 години", заяви той по германската телевизия, аргументирайки с това, че ИД действа не само в Сирия и Ирак, но и в цяла Северна Африка – чак до Мали. Освен това въздушните удари, според него, няма да съкрушат терористите. "Ако искаме да унищожим ИД, ще трябва да предприемем широкомащабна акция срещу тях, и то не само с военни средства."

От опозицията се чуха и критики срещу приетия от правителството документ. Зелените смятат например, че "една от най-големите и най-опасни мисии на Бундесвера" няма ясно формулирана цел. Лидерът на Левицата Бернд Риксингер пък заяви, че ИД не може да бъде победена само с бомби.

В германските политически среди се води и разгорещена дискусия около въпроса, доколко е редно да се влиза в сътрудничество със сирийския диктатор Асад. "Правителството на Асад сега получава възможност да покаже дали наистина е готово за борба срещу терористите на ИД, или отново смята да напада собственото си население с бомби и химически оръжия", заяви външният министър Щайнмайер.

Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви следното: "Няма да има сътрудничество с войски под командването на Асад. Някой ден диктаторът в Дамаск ще трябва да отговаря за касетъчните бомби и отровния газ, използвани по негово нареждане срещу собственото му население."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3845 |25.11.2015 Германия изпраща 650 войници в Мали . 8| 4562 |25.11.2015 В Германия за сваления Су-24: Турция е непредсказуем играч . 3| 7437 |21.11.2015 Експлозия в Германия, четирима загинаха . 2| 5609 |20.11.2015 Мигрантите от Македония, Сърбия и Румъния тръгват към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads