Реклама / Ads
12| 5154 |26.09.2023 НОВИНИ

Официално: Руската църква е собственост на руското посолство

.
Руската църква се оказа собственост на руското посолство. Това напълно официално съобщават от Агенцията по вписванията за Българската национална телевизия, след избухналия скандал с шпионите-духовници, които бяха изгонени от България, а заради решението храмът да затвори врати, избухнаха и протести. 
 

Църквата “Свети Николай Чудотворец“ в София е собственост на посолството на Русия в България от 1997 г. Това е видно от справка в Служба вписвания. Съществува нотариален акт за собственост, според който земята под църквата е била подарена на Руската империя от българската държава по случай 20-тата година от Освобождението.

 

Всъщност справката на Агенцията по вписванията не е новина. Още преди няколко дни от ГД “БОЕЦ” съобщиха, че руската църква е собственост на руското посолство, както е видно от справка от Службата по геодезия, картография и кадастър - гр. София. От сдружението обвиниха Кремъл в използване на религията като оръжие.

 

Руската църква се намира в епархията на Софийската митрополия. Вчера по заповед на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит беше наредено да бъдат назначени софийски свещеници, които да поемат богослуженията в църквата. Неофит е информирал патриарха на Русия Кирил и очаква от руското посолството в България да отвори църквата.

 

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.


Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", се казва още в становището на Агенцията по вписванията до БНТ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 32604 |26.09.2023 Ракета HIMARS изпрати щаба на руски полк на концерт на Кобзон . 8| 3743 |26.09.2023 Нова Конституция - може би до средата на декември . 1| 3711 |26.09.2023 Комисията по отбрана реши: Изпращаме ракети на Украйна . 6| 13443 |26.09.2023 Георги Готев за ФрогНюз: Преминаването на Хекимян в политиката разкрива, защо нещата са толкова грозни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads