Реклама / Ads
3| 4757 |04.10.2013 НОВИНИ

Около 17 млрд. лв. замразени в строежи

.
17 млрд. лв. в България са замразени в недовършено строителство по данни на Камарата на строителите в България. Голяма част от проектите са разчитали на банкови заеми, но никой не води точна статистика в колко случая финансовите институции са станали собственици на недовършен строеж. “Труд” съобщи, че все повече банки са принудени да стават строителни предприемачи и да довършват започнатото.
 

Потърсените банкери, имотни консултанти и строители потвърдиха за проблема, но избягват да говорят за конкретни случаи. Става въпрос най-вече за търговски и офис центрове и ваканционни имоти, а по-рядко - за жилищни сгради, пише "Труд".

“Към нас банките се обръщат преди всичко като към консултанти, които да им изработят стратегия за поведение на този пазар. Ние ги съветваме дали да задържат строежа, или да го продават”, каза шефът на “АГ Капитал” Сергей Койнов. Според него банките избягват да се занимавадиректно със строителство, а наемат фирми да довършат строежа.

Според председателя на Национално сдружение “Недвижими имоти” Иван Велков по време на имотния бум банките категоризирали големите кредити за строителство в специална графа. Въпреки че са ипотечни, в повечето случаи получателите им имали привилегията да бавят плащанията на главницата, докато се довърши сградата. Освен това имали много по-дълги срокове от нормалните, докато кредитът стане предсрочно изискуем, а не обичайните за ипотечен кредит 180 дни.

“Просто при тях чак сега настъпи моментът банките да си искат парите и затова наблюдаваме този процес чак сега, а не примерно преди 3-4 години, когато възникна проблемът с нормалните ипотечни кредити”, обясни той.

Банкери коментираха, че не се налага да довършват строежите по собствено желание. Условията това да се случи са две - обектът да е в завършителна фаза и в съответния регион да има търсене на подобни имоти. Проучването на пазара се прави от агенции за недвижими имоти. По тяхна оценка в момента например има интерес към жилища в големите градове като София, Пловдив и Варна, където в последните години няма изобилие от ново строителство. Банкерите обаче са категорични, че не се заемат с недостроени хотели, защото за тях няма търсене.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4960 |03.10.2013 ЕС се закани на Газпром с глоба от 15 млрд. долара . 25| 6389 |02.10.2013 Дянков отива на прокурор за 1,4 млрд.лв. . 1| 4657 |02.10.2013 3 млрд. лева е ангажиментът на управляващите за заетост . 26| 6352 |23.09.2013 Прокуратурата: Тежки злоупотреби около „Белене“, няма обвинени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads