Реклама / Ads
37| 5579 |03.03.2014 НОВИНИ

Омбудсманът: Разединяваме хората от 1 година

.
Константин Пенчев Източник: Булфото
Не искам да има контра подписка за референдума. От една година не правим нищо друго освен да разединяваме хората. Протестиращи-контрапротестиращи, интелигентни-неинтелигентни. Това е абсурд.
 

Това коментира омбудсманът Константин Пенчев пред Нова телевизия. Въпросите и темите за референдуми в България в последните години са сериозни, несериозно и обидно обаче е това, което правят политиците ни при организирането им.

Парламентът ако отхвърли предложението на президента, ще звучи малко комично. Депутатите могат да отхвърлят предложението на президента, но не могат да отхвърлят референдум, подкрепен от 500 хил. души. От НС ще се опитат да променят въпросите, предположи Константин Пенчев.

Нека да си припомним случилото се с референдума за „Белене". Тогава управляващите от ГЕРБ внесоха в НС свое предложение като въпрос за референдум и накрая от първоначалното предложение и предложението на ГЕРБ беше направен един общ въпрос. Това може да стане и с настоящата подписка за референдум по предложенията дадени от президента.

Ясно е, че президентът Плевнелиев искаше референдумът да се проведе с изборите за евродепутати, а управляващите искат да се проведе на по-късен етап. Според Пенчев обаче дори и референдумът по предложенията на президента да не се състои заедно с евроизборите, пак ще има смисъл и полза от него, защото въпросите в него са важни, коментира омбудсманът.

Президентът постави вето върху текстовете от новия Изборен кодекс, които засягат темите, върху които предложи и въпросите за референдум. Пенчев каза, че може да се обзаложи какво ще се случи утре в Народното събрание - за много кратко време ще бъдат прегласувани същите текстове по начина, по който бяха приети и първия път.

Това показва, че институциите вече се разделят съвсем и се получава една пълна конфронтация, един постоянен спор и това е много контрапродуктивно за страната ни като цяло, смята омбудсманът.

Относно закона за МВР, Пенчев коментира, че става въпрос за изцяло нов, не просто за промени в съществуващия. За мен ще има значение, ако този закон бъде приет и на второ четене. Тогава, ако получа жалби от хора, че с новите правила им се нарушават правата, ще предприема тогава необходимите мерки.

В Украйна положението е много критично, става въпрос за възможна война на около 500 км. от нас и то с една от великите сили – Русия. Пенчев се надявада не се стигне до сериозна война и сблъсък. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 134| 8179 |28.02.2014 Борисов: БСП и ДПС ще бягат като Янукович от гнева на хората . 19| 5523 |22.02.2014 Манолова: На евроизборите хората ще могат дори да сменят водача . 37| 4979 |19.02.2014 Борисов за Украйна: Управляващите да се вслушат в гласа на хората . 3| 4959 |13.02.2014 Политолог: Основната борба е за хората с автобусите в изборния ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads