Реклама / Ads
62| 8867 |14.04.2015 НОВИНИ

Ей, ОМО-вци! Оср...хте се, бе! А ние се напикахме от смях!

.
"ОН: Бугарија да го воведе македонскиот јазик во образованието". Това е заглавието, което ни въвежда в поредната пълна с невъобразими нелепици статия, публикувана в македонския сайт mkd.mk. В нея се твърди, че въвеждането на "македонския език" в българската образователна система и респектът към посланията на Европейския съд за човешки права за регистрация на политическите партии, били част от препоръките на експерти на ООН във връзка с положението на малцинствата в България.
 
Всеизвестен е фактът, че въпросната ОМО Илинден Пирин, която, независимо че представлява "партия" от един файтон хора, получаващи заплати от съседни българомразещи държави, рие непрекъснато в международен план да бъде призната официално, нещо което не се случва от години, благодарение на ясната представа за нейната същност. Претенциите им, напомняме, са свързани с мераци да се признае македонско малцинство в България (с цел по-нататъшно сепариране на изконни български земи, независимо от неприкосновеността на съвременните граници в рамките на ЕС, нещо което от ОМО няма как да възприемат като съвременна ценност, тъй като са далеч от нея и от искреното желание за истинска европейска интеграция на Македония). Освен това омовци напират да се признаел и "македонски език" в България, нещо повече той да се преподавал и в училищата. Това неистово желание извиква смях до напикаване (без извинение). Вижте какво още ни поднася  македонският сайт. Оставяме в оригинал написаното съвсем съзнателно. Т.нар. македонски книжовен език е писмено-регионална норма на българския и макар и с малко зор (защото е диалектна и в този смисъл е по-трудно разбираема за носителите на книжовния език, подобно на трънския, родопския, еркечкия и пр. други диалекти) може да бъде разбрана и разчетена. Като текст! Като претенции - ни най-малко! Ех, луно, луно, земьо македонска....

"ОМО Илинден Пирин, политичката партија на македонското малцинство во Бугарија, заедно со Австралиско-македонскиот комитет за човекови права (АМХРЦ) и македонското Меѓународно движење за човекови права (МХРМИ) го поздравија неодамнешниот извештај на Независните експерти за малцински прашања на ОН за ситуацијата во Бугарија.

Извештајот кој следува по нивната посета на Бугарија прави неколку забелешки за ситуацијата на малцинствата во земјата.

 

Меѓу другото, независните експерти забележуваат дека:

„Членот 54 од бугарскиот Устав вели дека „сите ќе го имаат правото да ги користат националните и универзалните човечки културни вредности и да ја развиваат сопствената култура во согласност со нивното етничко самоопределување, кое ќе биде признаено и гарантирано со закон“. Сепак, владата го негира постоењето на етничко македонско малцинство, и не ги признава Помаците (кои владата ги смета за муслимани што го зборуваат бугарскиот јазик) како посебно малцинство – тврдејќи дека двете групи се всушност етнички Бугари. Претставници на тие што се идентификуваат како етнички Македонци и Помаци тврдат дека нивните малцински права постојано се нарушуваат.

 

Етничките Македонци сметаат дека признавањето на нивниот етнички идентитет и различноста е од клучно значење. Претставниците на заедницата остро се спротивставуваат на резултатите од пописот кои прикажуваат многу мала и опаѓачка бројка на Македонци и тврдат дека реалната состојба е неколку пати поголема од прикажаната. Македонскиот јазик не е признан и не се учи во училиштата и Македонците немаат претставници во Националниот совет за соработка за етнички прашања и интеграција“.

 

Признавање на малцинства

Независните експерти упатија неколку значајни препораки во однос на признавањето на македонското малцинство во Бугарија.

„Во согласност со уставните провизии за почитување на правото за етничко самоопределување, владата треба да го обезбеди и заштити ова право, како и правата за слобода на изразување и слобода за здружување на членовите на македонското и помачкото малцинство.

Политиката во однос на признавањето на правата на малцинските групи мора да бидат ревидирани во согласност со државните обврски според законот за меѓународни човечки права. Членот 27 од Меѓународниот договор за цивилни и политички права вели дека „во оние држави во кои постојат етнички, верски и јазични малцинства, на луѓето што им припаѓаат на тие малцинства не смее да им биде оспорено правото, во заедница со другите членови на нивната група, да ја практикуваат својата култура, да ја изразуваат својата вера, или да го користат својот јазик“. Прашањето за постоењето на малцинства е решено од страна на Комитетот за човечки права во својот генерален коментар бр.23 (1994) за правата на малцинствата. Точката 5.2 вели дека „постоењето на етнички, верски или јазични малцинства во одредена држава не зависи од одлуката на самата држава, туку треба да се определи според независни критериуми“.

Правото на индивидуалците слободно да се идентификуваат како припадници на етнички, верски или јазични групи поради тоа е определено со меѓународните закони. Домашното право треба да ги признае таквите права и да обезбеди ниту еден индивидуалец или група да не биде ставен во споредна позиција или да трпи дискриминаторски однос на основа на нивниот слободно избран идентитет како припадник (или не) на етничка, верска, јазична или друга група“.

 

Признавање на партијата ОМО Илинден Пирин

За бугарското одбивање да се потчини на наодите на Европскиот суд за човечки права, мислењата на независните експерти се експлицитни:

„Бугарија треба целосно да ги прифати наодите на Европскиот суд за човечки права (ЕЦХР) во однос на лицата што припаѓаат на таквите заедници и да ги имплементира пресудите без понатамошно одложување“.

 

Признавање на јазикот

Независните експерти исто така препорачуваат и внесување на македонскиот јазик во бугарскиот образовен систем:

„Владината позиција да не се дозволи употреба на мајчините јазици како образовен јазик во училиштата, особено во регионите каде малцинствата се мнозинство или сочинуваат голем дел од населението, е проблем за малцинствата, вклучувајќи ги Циганите, турските муслимани и Македонците. Двојазичното образование кое би почнало уште од најраните години на образованието би им помогнало на децата во користењето на мајчиниот јазик како и на бугарскиот. Уште повеќе, тоа ќе им овозможи да го задржат својот етнички и јазичен идентитет и ќе им помогне на учениците од малцинствата да постигнуваат позитивни образовни резултати. Ја повикуваме владата да размисли за воведување на двојазично образование и да го ратификува европскиот Договор за регионални и малцински јазици.“

ОМО Илинден Пирин е поличка партија која се бори за правата на македонското малцинство во Бугарија. Таа е забранета од 2000, и покрај пресудата на Европскиот суд за човекови права од 2005 дека одлуката е во спротивност во Европската конвенција за човечки права." (https://www.mkd.mk/13909/makedonija/on-bugarija-makedonski-jazik)

 

Без коментар!!!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4984 |14.04.2015 Настаниха в психиатрия шофьора, който застраши моторджии . 0| 4234 |14.04.2015 Румънка носи хероин в якето си . 2| 4616 |14.04.2015 Млекопроизводители се готвят за стачка . 0| 4533 |14.04.2015 Спират влакове заради Иганово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads