Реклама / Ads
9| 6180 |03.10.2012 НОВИНИ

Онлайн консул ще ни защитава по света

.
Бъдещето на електронната администрация е неизбежно според Николай Младенов
Онлайн консул ще предпазва българите зад граница от неволни грешки и груби нарушения на чуждите закони чрез новата услуга.
 
Мярката се въвежда, след като наш сънародник прекара 18 дни в хърватски затвор заради прибрана от плаж черупка от защитен в страната вид мида. Това съобщиха вчера от Министерството на външните работи, съобщава „Монитор”.

„Предстои сайтът на МВнР да бъде изцяло променен и информацията, която касае пътуващите, да стане по-пълна и прегледна. Засега ако ви се наложи да пътувате, просто намирате дадената мисия в сайта на външното министерство, след това търсите информация за пътуващия - какви са условията, какви са пътищата, какви такси трябва да плащате, за какво могат да ви санкционират”, обясни говорителят на ведомството Весела Чернева.

По думите й до края на следващата седмица сънародниците ни вече ще разполагат с пълната информация за страната, в която възнамеряват да пътуват. За целта всеки от тях ще трябва да се регистрира в обновения сайт на министерството – да впише имената си, държавата и целта на пътуването, както и да посочи имейла си.

Данните ще са напълно защитени, твърдят още от ведомството на Николай Младенов. В момента се провеждат последни тестове на системата. Очаква се и становището на Комисията за защита на личните данни, преди онлайн консулите да заработят. След като това стане, всеки българин ще получи на мейла си пълната информация за държавата, в която ще пребивава лично или служебно.

Другото удобство на онлайн услугата е, че по този начин консулът ще може да реагира светкавично на място, ако българин изпадне в беда. Във Външно пък ще разполагат с информация дали на сънародника ни е оказана адекватна помощ.

„Бъдещето на електронната администрация е неизбежно и всяка съпротива срещу него е безсмислена. Това, в което съм сигурен, е, че в това министерство никога вече няма да влезе технически неграмотен човек”, зарече се през пролетта Младенов. Тогава той обеща, че през септември ще стартира следващият важен етап в процеса на въвеждане на електронното управление, като системата ще бъде тествана в консулските служби.

„Идеята е гражданите да бъдат обслужвани бързо и качествено, да се елиминират рисковете от евентуални злоупотреби, както и да се облекчи работата на консулствата”, обясни външният министър.

Електронната система, която ще обхване консулските служби, ще стартира месец след пускането на обновения сайт на министерството и въвеждането на онлайн консулите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6910 |26.09.2012 Онлайн ще си вадим свидетелство за съдимост . 4| 5397 |18.09.2012 Мирослав Найденов събира Консултативния съвет по тютюна . 31| 5797 |10.09.2012 Изпитват кандидатите за ВСС онлайн . 0| 5764 |01.09.2012 Консулът ни в Мадрид се срещна със задържаните български моряци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads