Реклама / Ads
3| 4678 |19.09.2010 НОВИНИ

Оперираха окото на мечок алкохолик

.
За първи път в България вчера бе извършена очна операция на мечок.
 

В парка за танцуващи мечки край Белица на фондацията "Четири лапи" д-р Петър Димков от Александровска болница, внук на народния лечител, и благоевградският му колега д-р Йордан Тумбев махнаха пердето на лявото око на мечока Добри, пише 24 часа днес. Димков има опит, тъй като е оперирал катаракта на видра в столичния зоопарк. Добри обаче е на 27 г. и е бая едър. Заради това над 3 часа анестезиологът проф. Богдан Аминков и гледачите внимателно го упояваха, за да не вземе да умре. Тяхната роля в операцията беше най-трудната.

"Бихме му стреличка с двойна доза
, после 3 единични, за да го докараме в операционната. Много трудно заспа, защото Добри е бил алкохолик", каза управителят на парка Димитър Иванов. За операцията "Четири лапи" купи пълен набор хирургически инструменти за 6000 лева.  "При човек операцията става за 15 минути. При мечката също не е сложна, но проблемът е после с хигиената", каза д-р Тумбев. А и нямало как да се слагат капки всеки ден."С мечката няма как да си говорим и да ни обясни как се чувства", допълни д-р Димков.

Според двамата лекари пердето на Добри на лявото око и пълната слепота на дясното са заради употребата на голямо количество алкохол като танцуващ мечок. Най-близко до човешкото е свинското око и то се използва за обучение на студенти. На хората при катаракта се поставя леща, но не и на Добри. "Не се произвеждат лещи за животни, търсих човешка, която да се доближава по своите показатели до анатомията на мечешкото око, но не успях да открия", обясни д-р Тумбев. Преди пет години италиански офталмолози прегледали мецаните край Белица, но не се осмелили да ги оперират.

Катарактата е премахната, но се оказа, че под нея има стара травма на окото на Добри, която може да му попречи да си възстанови зрението, съобщиха двамата лекари. От фондация "Четири лапи" веднага се свързаха с предишния стопанин на звяра в старозагорското село Ягода. Той им признал, че докато мечето е било на 6 години, го е цапардосал с твърд предмет по окото. Оттогава Добри започнал да вижда все по-зле, но пък станал по-лесен за контролиране. Лекарите се надяват въпреки увредената ретина Добри да започне поне малко да вижда и да различава силуети. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4381 |03.03.2010 Оперираха две от бременните; една роди . 40| 10052 |02.04.2009 Пламен Галев с кръвоизлив в окото, отказват му лекарска помощ . 21| 4616 |12.01.2009 В окото на кризата у нас подавали отопление лукс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads