Реклама / Ads
8| 5110 |10.10.2012 НОВИНИ

Опозицията скочи на Дянков

.
Източник: Капитал
От БСП, ДПС и ДСБ не спят. Опозицията светкавично скочи срещу предложението на финансовия министър Симеон Дянков за облагане на доходите от спестявания в банките с 10 на сто.
 

Целта е да се съберат пари за пенсиите, смята Петър Димитров, бивш министър на икономиката в правителството на Станишев.

Хасан Адемов от ДПС допусна, че може да се появи ефектът на доминото - хората да започнат да теглят от спестяванията си, което логично да застраши банките.

Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани, смята Адемов. Ако българските граждани започнат да теглят пари от банките, банковата система ще е пред сериозно изпитание, заяви той. Той попита как така ще се облагат спестявания, ако това са доходи от труд - те веднъж вече са обложени с данък. Това означава, че за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане. Вторият въпрос, според депутата, е дали българските граждани са в състояние да понесат в условия на криза подобна крайно непопулярна мярка.

„Всички така наречени увеличения ще бъдат взети от хората – от ДДС, от данъка върху доходите на физическите лица и сега се сетиха за още един източник – депозитите на хората. Така че най-напред ще ни го вземат в двукратен или трикратен размер и след това ще дадат малко пари, за да си купят благоразположение на българите за изборите – това е простата истина”, каза Петър Димитров.

Данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно, коментира депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров.

„В криза не се въвеждат нови данъци. Завоят на ляво, за който аз се притеснявах, и за който говорих, се случва – повишаване на осигурителните прагове, повишаване на минималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите. Това са мерки, които увеличават данъчно-осигурителната тежест в криза и ще увеличат сивата икономика. Нито една от тези мерки не трябва да се приема”, коментира икономистът.

„България се противопостави на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, което е нещо подобно. Изведнъж обаче, когато им потрябваха пари, изоставиха всичките си аргументи. Това е една доста непоследователна политика на правителството”, каза Мартин Димитров. Според него това решение показва, че управляващите са чули аргументите на сините, че бюджетът е нестабилен, и „панически са търсили допълнителен приходоизточник”.

„Но не се прави по този начин. По-добре е да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес-средата, което и без това е лошо”, допълни Мартин Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5220 |05.10.2012 Дянков vs Масларова за парите в бюджета . 24| 4793 |03.10.2012 Дянков щастлив - МВФ предсказа спад на бюджетния ни дефицит до 1,25 % . 2| 6075 |29.09.2012 Дянков обеща повече пари за съкровища догодина . 30| 6629 |21.09.2012 Мая Манолова скочи на Яне Янев в словесен двубой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads