Реклама / Ads
18| 5499 |10.01.2012 НОВИНИ

Орден “Стара планина" за генерал антинатовец

.
Ген. Ангел Марин
Българският вицепрезидент Ангел Марин бе удостоен с най- високото държавно отличие - орден “Стара планина”. То му бе връчено на официална церемония днес от държавния глава Георги Първанов за “изключително големите заслуги към Република България”.
 

 

Висшето отличие беше гласувано миналата година от кабинета, по предложение на президента. В мотивите за награждаването се посочва, че генерал Марин активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите.

 

Наградата е за мен и за тези хора, с които съм работил, за да постигна толкова. Това каза Ангел Марин по време на официалната церемония. 

В лицето на Ангел Марин виждаме един от големите строители на Българската армия в един много дълъг период – от 60-те години до днес. Развълнуван съм от тази особена церемония, защото тя е по-различна. С това държавно отличие, изразявам от своя страна и от страна на Министерски съвет, признанието си към Ангел Марин за изключително големите му заслуги към Република България”, заяви от своя страна Георги Първанов. 

Ангел Марин благодари на президента за хубавите думи и каза, че в годините на т.нар. преход, сме позабравили речника от хубави думи, а използваме лошите, които сеят враждебност. Вицепрезидентът благодари и на неправителствените организации, които са го подкрепили.

 

Надявам се, наградата да не е за дълги години стаж и живот, а за това, което съм направил. Не съм го направил толкова добре, колкото е могло. Продължавам да търся баланса между „мога”, „трябва” и „искам””, каза вицепрезидентът Марин. 

По думите му – 70 години не стигат, за да достигнеш до истината за живота. Постигал съм върхове, според възможностите си, но винаги може още, отбеляза той.

 

Според него трябва да има мяра в награждаването, но същевременно има много хора в България, които заслужават награди, а ние не ги виждаме. 

Като офицер, ген. Марин има значителен принос за изграждането и развитието на Сухопътните войски в Българската армия. От присвояването на първо офицерско звание, до преминаването в резерва, служи на различни длъжности в Ракетни войски, като от 1990 до 1998 г. е командващ Ракетни войски и артилерия в Сухопътните войски. Правителството мотивира награждаването му и с изключителен принос в работата с българите, живеещи извън пределите на страната.

 

Не трябва обаче да забравяме, че генерал Ангел Марин бе и сред най-ревностните противници на НАТО – позиция, която бе в противоречие с евроатлантическата ориентация на страната ни след промените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6358 |19.05.2011 Удостоиха проф. Вучков с орден „Иван Вазов” . 2| 5923 |05.05.2011 Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на посещение в България . 12| 4908 |04.05.2011 Само двама офицери ще получат генералски пагони . 22| 6073 |26.04.2011 Лишават ченгетата от орден "Стара планина"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads