Реклама / Ads
36| 7130 |17.01.2014 НОВИНИ

Орешарски: Имаме намаление на дълга, гледаме в бъдещето

.
Пламен Орешарски направи отчет на свършената работа от кабинета за изминалите седем месеца. Заварихме страната в тежка криза. Икономиката буксуваше и бизнеса беше подложен на тотален тормоз. В началото на нашия мандат заварихме много негативни тенденции. Държавата беше разградена. Обществото беше конфронтирано. Задачата ни днес не е да се връщаме в миналото, а да гледаме напред, започна доклада си премиерът.
 

Преустановихме централизирания натиск върху бизнеса. Вече го няма страхът от целенасочените проверки на контролните органи, от селективното отношение. Промени се методиката на ценообразуване на електроенергията. Постигна се намаление два пъти, макар и със скромни размери. Предприеха се действия за ребалансиране на системата, добави Орешарски. Преди 7 месеца страната бе в дълбока институционална криза. Очертаваше се сериозно неизпълнение на приходите от порядъка на 1 милиард лева. Имаше реална опасност от шоково повишаване на цената на тока. Имаше силен натиск над бизнеса. Фискалните резерви бяха стопени до под 4 милиарда лева, а външният и вътрешният дълг беше увеличен с над 4 милиарда лева.

За по-малко от 4 години фискалната позиция на страната беше влошена с около 8 милиарда лева, посочи премиерът. Този кабинет се изправи и пред още една трудност, миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава от дестабилизиращи вътрешни и външни фактори. Трябваше да се приложат мерки за оздравяване на енергетиката, да се фокусираме върху тези социални политики, които засягат най-ниските социални слоеве, заяви Пламен Орешарски. Приходните агенции навлязоха в по-добро темпо на събираемост. Ако в средата на годината оценките им за неизпълнението бяха близо 1 милиард лева, в края на годината се сви повече от два пъти. Друго предсказание на опонентите, че новата власт ще изхарчи или открадне 1 милиард лева нов дълг. Още тогава обясних, че вземаме нови заеми, за да изплатим старите и това няма да увеличи дълга.

В края на първото тримесечие миналата година дългът възлизаше на малко над 14,4 милиарда лева. Към края на миналата година възлиза на 14,1 милиарда лева. Имаме намаление на дълга, обясни Пламен Орешарски. Новият дълг бе взет, за да се изплати стар възлизащ падеж, натрупан и по времето на управление на ГЕРБ. Такива операции не увеличават дълга. Надявам се сега всеки, който се включи в летния хор по такива теми, които не разбира, да намери сили да се извини, че лъга хората, разбира се, ако има морал, подчерта премиерът. В рамките на миналата година, върнахме цялото дължимо ДДС и за първи път от 2008 г. започваме новата година на чисто. Това коства на бюджета половин милиард лева.Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока. Минимизирахме загубата на средства от еврофондовете.

Успяхме да оползотворим напълно и агрофондовете на Общността без да загубим нито едно евро. Няма да се изкуша да правя коментари за извършеното до средата на 2013 г., обясни Орешарски. По думите му правителството е изпълнило задачите за 2013 година, които си е поставило при встъпването в длъжност. Голямата заслуга за това остава за моите колеги, но и за служителите на отделните административни звена, които проявиха голяма отговорност, отбеляза министър-председателят. Постигнахме видим напредък по Споразумението за партньорство с ЕС, близо сме до окончателното финализиране. Движим се с добро темпо. През февруари МС ще приеме окончателен вариант. Инвентаризирахме и променихме стила по големите инвестиционни проекти. В резултат на това, отбелязахме напредък по „Южен поток”, газовите връзки със съседните страни, новите мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Не допускаме едностранчивост при тяхната реализация, категоричен беше премиерът.

Страната все още се намира в тежка икономическа и социална криза. По-важното е, че успяхме да обърнем посоката на движение и нормализирахме политическия, и икономическия живот. Предстои ни много работа. Искам да благодаря на всички, които подкрепиха мен и колегите от кабинета. Искам да благодаря и на депутатите от дясно, нищо че ги няма в момента, за градивните критики. Правя това с една единствена цел, за доброто и бъдещето на България, завърши Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5062 |16.01.2014 Орешарски: Имаме в програмата си нови политики на икономическо управление . 16| 5212 |13.01.2014 Орешарски: Има намаление на правителствения дълг . 75| 11364 |29.12.2013 М.Константинов:Имаме невъзможно висок коефициент на крадливост . 36| 5230 |29.12.2013 Борисов:1% намаление на цената на тока е популизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads