Реклама / Ads
52| 5678 |08.11.2013 НОВИНИ

Орешарски: Намаляваме бедността с икономическо развитие

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Има голяма група български граждани, които са работещи бедни. Може да намалим бедността само като създадем условия за икономическо развитие.
 

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг след срещата си с областния управител, с кметовете и с народни представители от област Кърджали.

Според Орешарски са важни както социалните мерки, така и бизнес стимулите. „Ще насърчим реализирането на бизнес проекти по всякакъв начин, в това число, където е необходимо и финансово. Считаме, че всяка предпоставка, която създава условия за развитие на бизнеса и за растеж на икономиката, си заслужава да се подкрепя", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Премиерът заяви, че взаимоотношенията между централната и местната власт и фискалната децентрализация ще продължат да бъдат приоритет не само през следващата година, но и в рамките на мандата. „Още в бюджета за следващата година има достатъчно сигнали за вниманието, което отделяме на местната власт. Ще продължи изграждането на т. нар. пътна карта по отношение на децентрализацията.

Надявам се по този начин да оптимизираме в много по-добра степен функциите, които изпълнява централната власт и тези, които изпълняват местните власти в интерес на хората", каза министър-председателят.

На въпрос за интерконекторната връзка с Гърция премиерът заяви, че се полагат усилия да се ускори изграждането й. „В последните четири години нищо не беше направено, след като имахме дори европейско финансиране", подчерта той.

По време на срещата в Кърджали бяха обсъдени въпросите за депото за отпадъци, системата на здравеопазването и общинските болници, пътната инфраструктура, водният и аграрният сектори. Областният управител Бисер Николов обърна внимание на въпроса с околовръстния път и идейния проект за промишлена зона. Кметът на Кърджали Хасан Азис изтъкна необходимостта от инвестиции в региона. Той добави, че днешната среща на премиера с кметовете е форма на подкрепа за местната власт и показва, че правителството изпълнява ангажимента си за балансирано и устойчиво регионално развитие. „Местната власт в Кърджали подкрепя правителството", заяви кметът.

„Никога не съм отказвал срещи със животновъдите. Улицата обаче не е мястото, където да се срещаме. Във вторник съм насрочил заседание на консултативния съвет, за да видим какви са проблемите, които могат да бъдат решени в рамките на този бюджет. За момента имаме възможност да платим 50%, а останалите ще бъдат платени през януари", каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в отговор на журналистически въпрос. „Отнасяме се изключително сериозно към въпроса", добави премиерът Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6471 |06.11.2013 Орешарски: Екстрадираме нелегалните . 18| 5365 |04.11.2013 Орешарски: Ксенофобските настроения ще ни излязат солено . 24| 6010 |31.10.2013 Премиерът Орешарски: Готов съм за диалог със студентите, без тезата за оставка . 24| 6491 |24.10.2013 Орешарски: Мораториумът за земята ще бъде преразгледан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads