Реклама / Ads
47| 6546 |30.05.2013 НОВИНИ

Орешарски: Планираме 450 лв. минимална заплата за края на мандата ни

.
Източник: Булфото
Хората от улицата не могат да ми бъдат опозиция. Те са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог.
 

Това каза министър председателят Пламен Орешарски пред БНТ във връзка с протестите на гражданите вчера по време на гласуването на новия кабинет.  

Орешарски подчерта, че регионалните фондове си остават в Министерството на регионалното развитие. Според него новото министерство на инвестиционните проекти ще помогне за организацията на страната да поеме големи проекти и да координира изготвянето им.

Към настоящия момент България усвои пари по европроекти от 80-те години като АМ „Тракия” и АМ „Струма”, каза премиерът. До този момент почти сме изчерпили готовите проекти.

Аз имах практически 3 дни, за да съставя кабинета и макар че имах някакви намерения за състава на кабинета, не бих могъл да предвидя всички аспекти, каза той във връзка с кадровата смяна на Калин Тихолов с Иван Данов. "Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството", добави той. Търсил съм професионалисти, някои от тях не са обвързани с никоя политическа партия, други са, но това не ме притеснява.

Дали се притеснява от икономически обвързаности, Орешарски отговори, че при хора с по-богато CV няма как да не се случи в някакъв етап от своята кариера да са работили за някоя голяма фирма. За него е важно сега да не са обвързани. Орешарски отрече кабинетът да е обвързан с олигархични кръгове.

Аз гледам на АЕЦ „Белене” като на икономика, не като на политика. Допълнителни утежняващи фактори са, че строежът е започнал. Като се запозная с всички фактори, мога да дам твърд отговор, сега не мога. Ако има необходимост от този проект, има смисъл да се мисли за реализацията му", добави той.

"Проектът е започнал, има инвестирани средства, има и арбитражен иск, който не е за малка сума - 2,5 млрд. лв. За сведение, дори Сребърният фонд е по-малък. Ще се консултирам с юристи за иска, както и с икономисти. Едва тогава мога да внеса в парламента цялостно решение.”

Той заяви, че ще се търси инвеститор, като целта е в строителството да бъдат наливани колкото се може по-малко пари от данъците на българските граждани. Орешарски съобщи, че ще бъде изготвен стабилизационен план в енергетиката, една от първите цели на който ще бъде да не се повишават цените на електроенергията. Орешарски е категоричен, че няма да се съобразява с интересите в енергетиката на когото и да е. Според него закриването на Българския енергиен холдинг няма да реши проблемите в сектора. Той смята, че това е по-скоро второстепенна мярка.

"Всички препоръки на Европейската комисия с изключение на една съвпадат с нашата програма", заяви премиерът. Това е изравняването на пенсионната възраст. Според Орешарски засега идеята е тя да не се покачва повече, но смята да обсъди въпроса с Комисията.

"Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност. Имаме идея в края на мандата минималната работна заплата да стане 450 лева. И след няколкото мандата няма да стигнем Германия, Великобритания", категоричен е Орешарски.

"За пенсиите, ще се опитаме да възстановим така нареченото "швейцарско правило" - автоматично индексиране на пенсиите", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 5827 |29.05.2013 Орешарски: Приятели ме питат що за човек приема да стане премиер сега . 36| 6592 |26.05.2013 Пламен Орешарски: Правителството е на 90 процента готово! . 57| 5781 |25.05.2013 Орешарски: Министрите ми ще пораждат доверие в хората . 45| 6297 |23.05.2013 Орешарски: Ще намеря такъв финансов министър, който сам ще взима решения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads