Реклама / Ads
32| 5642 |03.07.2014 НОВИНИ

Орешарски: Ще подам оставка след 21 юли; на 22-ри, 23-ти или 24-ти

.
Пламен Орешарски
Страховете ми и преди година и сега за здравната система си остават, защото не успяхме да променим системата за финансиране на болниците, нямаше достатъчна политическа подкрепа за този тип реформи, те са тежки и не успяха да станат и при предишни кабинети, заяви по БТВ премиерът Пламен Орешарски.
 

Според него обаче все пак някои елементи за такава реформа били подготвени. Самата НЗОК е в недобро състояние, но със затягане на финансовата дисциплина и контрол, се надявам да приключи с малък дефицит и тази година, смята той. Здравната министърка вчера била в отпуск, а днес на семинар в Бургаско, обясни Орешарски.

От ГЕРБ бяха на политическите консултации при президента, където се уточни, че изборите ще са на 5 октомври, като президентът ще назначи служебно правителство на 6 август. Най-вероятно на 23 или 24, 25 юли кабинетът ще подаде оставка. Няма да е на 21 юли, защото тогава отваря една банка и няма да е добър сигнал правителството да подаде оставка в същия момент, обясни Орешарски.

По моя информация мениджмънтът на КТБ е уверил, че има достатъчно ликвидност и банката ще се справи, обясни той закъснялата намеса на БНБ, но уговори, че не иска и няма да се бърка в работата й. Другият мит е, че държавни фирми са теглили пари от КТБ, но вероятно и такива мениджъри са се подали на паниката. Икономическият министър обаче е въздържал други от теглене, т.е. става дума за обратното, каза Орешарски.

В събота сутринта обсъждахме много широк кръг варианти, но очевидно сме улучили добър вариант, който даде резултати. Пари на държавата не са изразходвани, увери той. Своеобразният стрестест, на който беше подложена банковата система, показа, че тя е стабилна и устойчива, с много добри показатели. Ако сами умишлено се създаваме паника, не се притеснявам от нищо, каза той. Цялото общество се справи добре, благодаря на медиите и на експертите от ЕК.

Не са обсъждани имена за български еврокомисар. Ще има Европейски съвет и на него ще обменя коментари с новия председател на ЕК тогава. Ще се изработват критерии и ще има консултации между политическите лидери, защото е важно да има по-широко съгласие, с него ще работят 3 правителства заедно със служебното, каза Орешарски.

В началото на този мандат получих подкрепа от двете политически партии; те и сега ме подкрепят, но търканията помежду им не мога да изгладя, каза той. Мои познати са ме питали как издържах. Най-лесно щеше да е да си тръгна, но щях да оставя страната в хаос, обясни Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 4928 |03.07.2014 Орешарски хвърля оставка на 18 юли ? . 96| 5338 |03.07.2014 И ГЕРБ напуска парламента до оставката на Орешарски . 36| 5247 |02.07.2014 Орешарски: В края на месеца подавам оставка . 28| 6489 |30.06.2014 Алгафари: Оставката на Станишев е абсурдно и немислимо нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads