Реклама / Ads
28| 5279 |07.10.2012 НОВИНИ

Орешарски: Води се безотговорна политика за следващи управления и поколения

.
Пламен Орешарски
Проектобюджетът за 2013 г. е доста безинтересно четиво. За четвърта поредна година правителството ни представя проект за Бюджет, в който цифрите категорично доминират над съдържанието.
 

Това обяви по БНР ексфинансовият министър Пламен Орешарски, сега депутат от БСП. По-лесно е да се говори какво липсва в бюджета, отколкото какво има, каза той и подчерта, че макрорамката е малко по-реалистична. Не е невъзможен растеж от 1.9, какъвто е заложен. Индексирането на пенсиите е частично преимущество на бюджет 2013. Малко по-добре изглежда и прогнозата за приходите. Има ръст от 1,8 млрд., но не е чак толкова голям този ръст. Очаква се основната част от приходите да дойдат основно от косвените данъци на базата на по-високия процент на инфлация. За фиска това е добре, но за гражданите не е толкова добре, каза Орешарски. 

Планираните приходи за следващата година остават под равнището, в относителен дял, на събираемостта дори и спрямо кризисната 2009 г. като дял от БВП. Това показва определени резерви в приходната част. В този бюджет пише, че водеща цел е продължаване на фискалната консолидация. Това е приказка обаче. Не го виждаме, защото бюджетният дефицит се запазва на същото ниво, както от тази година, а дори се предвижда да бъде по-висок от очакваното изпълнение през тази година, допълни той.

За икономическия растеж Орешарски посочи, че 5% е увеличението на разходите за издръжка на един ученик. Образованието е важен фактор, подкрепям такова действие, но по отношение на растежа има дългосрочни намерения. Сегашните ученици вероятно ще излязат на трудовия пазар след 10-15 години и за тогава това е много важно. Сега няма други мерки за насърчаване на икономическия растеж. Продължава обяснението на всяко нещо в нашата държава с кризата. Не открих никъде правителството да възнамерява да подобри платежната си дисциплина. Не виждам мерки за по-добро възстановяване на ДДС - един от основните проблеми пред бизнеса, поясни Орешарски.

Той каза, че и следващата година дългът ще се увеличи с още 1,1 млрд., колкото е размерът на дефицита, а правителството смята да го финансира с емисии на дълг. Крайният ефект винаги е един и същ. И в четвъртата година от управлението си ГЕРБ ще продължат тенденцията си да намаляват фискалните резерви и да увеличават дълговете. Една, бих я нарекъл, безотговорна политика по отношение на следващи управления и на следващи поколения. Тук-там има размествания по разходите, размерите им не заслужават коментари. В доста ведомства те са на настоящото си равнище, което реално значи намаляване на финансирането поне с процента на инфлацията, коментира Орешарски.

За идеята за определяне на минималната работна заплата по региони, Орешарски каза, че не гледа добре на тази "екзотична" идея. По думите му е добре, че тя няма да се реализира защото би стимулирала по-нататъшното разслояване на регионите в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8664 |28.09.2012 Водим в Европа по джамии . 50| 7009 |25.09.2012 Ангел Семерджиев: Производителите на зелена енергия да си платят скъпия ток . 5| 6982 |24.09.2012 Сърдити счетоводители топят шефовете си за укрити данъци . 23| 7815 |14.08.2012 И. Раева, бясна: Вината е у треньорите и ръководителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads