Реклама / Ads
0| 3823 |01.05.2019 НОВИНИ

Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор заради нарушаване на гаранцията

.
Джулиан Асандж
Британският съд осъди основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж на 50 седмици затвор за нарушаването на гаранцията му през 2012 г. Асанж бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде.
 

Австралиецът придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо, допълва БНТ.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността, за които Асанж отрича.

 

Адвокатът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж - Марк Самърс, заяви в съда в Лондон, че неговият клиент се е опасявал, че американските власти могат да го похитят, да го пъхнат в затвора или да го убият.

 

Това е причината Асанж да наруши условията на мярката за задържане, каза в Кралския съд на лондонския район Саутуарк адвокатът на Асанж.

 

"Смятаме, че тези страхове са напълно основателни", подчерта адвокатът, отбелязвайки, че американското министерство на правосъдието може да му предяви обвинение за няколко десетки години затвор, пребиваване във военната база в Гуантанамо или смъртно наказание.

 

"Тогава, решавайки да потърси убежище в посолството на Еквадор, опасявайки се от екстрадиция от Швеция в САЩ, където можеха да му предявят сериозни обвинения и да го поставят в изолация той (Асанж) предположи, че използва своето законно право (на защита от преследване)", заяви неговият защитник. Той също заяви, че последствията от решенията на Асандж - почти 7 години доброволно заточение в посолството на Еквадор, напълно са сравними с условията в затвора.

 

Самерс допълни, че лекарят, прегледал Асандж, го е диагностицирал със среднотежка депресия, инфекция на дихателните пътища и проблеми със зъбите, които са резултат от дългото пребиваване в посолството.

 

"Фактът, че той е решил да остане в тази стая (в дипломатическото представителство на Еквадор), независимо от депресията и болката, която е изпитвал, може да ви покаже колко сериозни са били неговите опасения, свързани с екстрадиция в САЩ", заяви Самерс.

 

По време на заседанието защитникът на Асандж прочете извинения от името на основателя на WikiLeaks по повод нарушаването на условията за освобождаването му под парична гаранция.

 

"Сблъсках се с ужасни обстоятелства. Направих това, което тогава ми се струваше най-добро и се надявах, че то ще доведе до правно регулиране (на въпроса) между Еквадор и Швеция", призна Асандж.

 

Съдебното заседание започна в сряда и както обясниха на официалната си страница в Twitter от WikiLeaks, решението е представено на 1 май. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4307 |22.04.2019 Осъдиха на 30 години затвор убиеца на Виктория Маринова . 1| 4975 |22.04.2019 Окончателно осъдиха шефа на БНТ Константин Каменаров, трябва да напусне поста . 2| 4100 |17.04.2019 Осъдиха условно бившия кмет на община Девня . 45| 11678 |15.04.2019 Осъдиха на 20 г. затвор Десислава Иванчева, 15 г. за Биляна Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads