Реклама / Ads
2| 5126 |06.05.2011 НОВИНИ

Оставиха собственика на обрания трезор в ареста

.
Борислав Ралчев, който е собственикът на обрания в понеделник обществен трезор, остава в ареста. Това реши състава на Софийски градски съд.
 

По-рано от прокуратурата поискаха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Срещу Ралчев е повдигнато обвинение по чл. 252 от НК - извършване на банкова дейност и финансови операции без необходимото разрешение, което се изисква по закон и е ощетил няколко лица с над 136 хил. лева, 64 хил. евро и 12 хил. долара.

Наказанието при доказване на това престъпление от 5 до 10 години затвор.

Според съда задържаният е осъществявал банкова дейност, без да има право за това, сключвайки договори за влог с клиентите си. Подписите на икономиста стоят под всички договори.

Съдия Мими Петрова изтъкна, че Ралчев вече е започнал да прехвърля управлението на дружеството „Синтех" на други лица, включително и на чужденци. Според съда това е прикриване на следи.

Петрова се съмнява още, че обвиняемият може да укрие документи.

Ясно стана още, че четирима от „опарените" от Ралчев са свидетелствали срещу него. Самият той призна пред съда, че познава свидетелите, дали показанията.

Той заяви, че не е плащал лихви върху съхраняваните в трезора капитали и призна, че е примамвал клиентите си с обещания за атрактивни лихви, вариращи от 3,5% за три месеца до 8-14 %.

В същото време Ралчев има банкови задължения в размер на 430 000 евро. Той се занимава още с производство на полиетиленови тръби. Заводът му е със седалище в Трън.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че 62-ма депозитари са вложили средствата си в трезора му. Според прокуратурата той е влагал тези капитали в тръбопроизводството.

Бизнесменът се оплака пред съда, че икономическата криза е съсипала дейността му в Трън. Тази година заводът работил едва 4 дни. Заради кризата оборотът намалял катастрофално. Имаме активи, но нямаме пари в брой, обясни Ралчев.

Активите на двете му фирми, по думите му, възлизат на 4 милиона лева. Собственикът на трезора каза още, че клиентите са му давали пари сами, без той да е настоявал за това.

Разбра се и че трезорът на Ралчев не е лицензиран. Регистърът на законните трезори е публичен и може да бъде видян на сайта на БНБ.

Прокуратурата се опасява, че задържаният може да се укрие, както и сестра му Нели Ралчева, която по данни на държавното обвинение е вече във Франция. Според защитата обаче тя се намира в страната и преди дни е дала показания в СДВР.

Дори и исхемичната болест на сърцето не спаси Борислав Ралчев от постоянния арест. Адвокатите му представиха амбулаторни листове за ехокардиография и велоергометрия. Съдът обаче счете, че здравословното състояние на Ралчев няма да бъде застрашено в следствения арест.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5809 |05.05.2011 Маргините и Брендо с пари в обрания трезор . 3| 4922 |03.05.2011 Прибраха собственика на обрания трезор в столицата . 3| 5153 |02.05.2011 3 нови обвинения оставиха в ареста Петър Атмаджов . 7| 5130 |02.05.2011 Обраният трезор бил собственост на софийски тарикат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads