Реклама / Ads
2| 5024 |12.08.2010 НОВИНИ

Отлагат делото срещу Баретата за 19 август

.
Златомир Иванов-Баретата
Софийски Апелтивен съд прецени, че мярката за неотклонение на Златомир Иванов-Баретата и Ивайло Борисов-Ториното не може да бъде гледана днес.
 

Като мотив съдът изтъкна, че до този момент назначената от СГС на предишно заседание петорна съдебномедицинска експертиза е направена само един от лекарите, който е извършил личен преглед на Баретата. Останалите вещи лица са изготвили становището си въз основа на медицински документи, тъй като по думите им не са били допуснати от охрата в затвора.

На днешното заседание не се яви и един от експертите, участвал също в изготвяне на експертизата.

Мярката бе отложена за 19 август, когато съдът трябва да получи резултатите от прегледите на всеки един от петимата лекари, за да установи дали здравословното състояние на Баретата позволява той да остане в ареста.

Припомняме, че Златко Баретата е  затвора близо година и половина - от 31 март 2009-а. Той поиска да бъде освободен от ареста, заради влошено здравословно състояние.


Баретата има проблеми с пикочния мехур, а това е довело и до отстраняване на простатата му. В Централен софийски затвор, където се изпълнява мярката му за неотклонение, липсва лекар уролог.

В съдебната зала днес не се яви адвокатът на Ивайло Борисов-Ториното и затова неговата мярка за неотклонение също ще се гледа на 19-и.

Адвокатът на Мартин Горейски поиска гаранцията му да бъде намалена от 3000 на 300 лв., тъй като той все още е ученик и няма собствени доходи. По думите на защитника му, мярка за неотклонение „парична гаранция" с такъв голям размер, се явява наказание за родителите му, вместо за него.

Апелативният съд прецени, че ще намали мярка на 19-годишния Мартин Горейски и ще му наложи 1000 лв. гаранция . Според магистратите гаранцията трябва да бъде такава, че той да може да я плати.

Съдът реши, че ако гаранцията остане в размер на 3000 лв. и той няма възможност да я изплати, ще трябва да върне предишната му мярка „домашен арест". Апелативните съдиите отказаха да му наложат мярка „подписка", като се мотивираха с тежестта на повдигнатото му обвинение.

Мерките си за неотклонение обжалваха още Мартин Димитров и Кирил Атанасов.

Съдът реши, че те остават в ареста. В мотивите се посочва, че и двамата имат повече от едно обвинение с висока степен на обществена опасност.

Вземайки предвид и мястото им в организираната престъпна група, магистратите прецениха, че ако Атанасов и Димитров бъдат с по-леки мерки има опасност да извършат друго престъпление. Съдиите подчертаха, че делото е в съдебна фаза и по него се работи интензивно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4754 |10.08.2010 МВР не коментира атентат срещу премиера . 26| 9075 |07.08.2010 Полицаи съветват простреляни да не си вадят медицинско; те готови с жалба срещу МВР . 10| 4886 |05.08.2010 Свидетели срещу “Килърите” ще бягат в чужбина . 15| 7593 |31.07.2010 Протест срещу циганската престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads