Реклама / Ads
13| 6523 |18.10.2012 НОВИНИ

Отлагат ни отново за Шенген-този път заради Румъния

.
Въпросът с разширяването на шенгенското пространство с България и Румъния ще бъде отложен за февруари догодина, пише вестник EuropeanVoice. Според изданието темата отново ще отпадне от дневния ред на предстоящото следващата седмица заседание в Люксембург на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.
 

 

 

  Поредното забавяне на решението за влизането на двете държави в Шенген е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на Европейската комисия за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Той предстои да бъде изготвен до края на годината.

Официално вето на разширяването поставя Холандия. През последните месеци обаче стана ясно, че все по-скептично настроени са и Германия и Белгия. Причината за тяхното недоволство са някои действия на румънското правителство, които според наблюдатели застрашават върховенството на закона.

Изданието отбелязва, че освен това Холандия все още е управлявана от временно правителство след изборите преди месец, което не желае да поема ангажименти за приемането на двете страни в пространството, свободно от гранични проверки. Властите в Хага ще изчакат формирането на коалиция и едва след това ще могат да обсъдят дали да променят позицията си.

Междувременно генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истурис заяви, че проблемите с присъединяването на България към Шенген са чисто процедурни.

"В момента ние, в ЕНП, правим всичко необходимо, за да преодолеем скептицизма на някои от държавите членки, чиято позиция създава чисто процедурни пречки пред присъединяването на България към шенгенското пространство. В края на краищата разширяването на Шенген отговаря на нашата стратегия за по-голяма интеграция на страните от ЕС - и в политически, и в икономически аспект", подчерта той по време на конгреса на партията, който се провежда в Букурещ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 7093 |16.10.2012 Звездата на Румяна Желева блесва отново? . 9| 7496 |13.10.2012 Майката на убитата ямболска адвокатка: Присъдата отново погреба Надето . 1| 5057 |09.10.2012 Витоша отново обхваната от пламъци . 1| 5121 |20.09.2012 Делото за влака-убиец отново в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads