Реклама / Ads
22| 6059 |04.06.2014 НОВИНИ

Р. Овчаров: Свършиха виновниците в БСП, ред е на министрите

.
Румен Овчаров Източник: Булфото
Не приемам опитът на левицата да обвини министрите и правителството за загубата на БСП на евроизборите. Една от големите грешки на БСП в кампанията беше, че се състезава на терена на популизма с корифеи в тази област като Бойко Борисов, Волен Сидеров и Николай Бареков.
 

Това каза дългогодишният зам.-председател на партията Румен Овчаров пред Дарик. Той не скри изненадата си, че ръководството на партията опитва да прехвърли отговорността за изборната загуба на правителството.

„Честно казано не очаквах. Това ми дойде малко прекалено, просто защото допреди 15 дни основният рефрен, който се повтаряше, бе, че БСП е изпълнила 80% от предизборната си платформа, защото правителството е решило една купчина социални проблеми. Сега изведнъж се оказва, че тези неща са ги решили някои хора, които никой не ги е припознал.

По-интересен е въпросът дали ръководството на партията припознава тези министри, дали то поема отговорност за това кой, как и по какъв начин определи една, втора или трета фигура да заеме съответния пост. Не можеш хем да искаш да е програмно правителството, хем да искаш то да ти изпълнява програмата, хем накрая да кажеш: „Абе те тия пък кои са?! Никой не ги припознава", заяви Овчаров.

На въпрос кои са виновните, „разглезени" министри, които са довели до тази загуби, той заяви, че не приема тезата министрите да са виновни за поражението. „Тъй като вече попривършиха другите виновници, няма го Румен Овчаров, няма го Петков, Първанов, а всъщност те пак са виновни; структурите и те до известна степен са виновни, само че пак не казваме кои структури.

Има един американски икономист - Филип Котлър, който казва: „Когато идва силен вятър, едни търсят ограда, други правят вятърни мелници". В БСП очевидно се утвърждава практиката да търсят оградата, да отмине бурята, снишаване, но ми се струва, че този път правим една много сериозна грешка - и Сергей Станишев, и нашите кандидати за евродепутати, направиха всичко възможно. Те и Сергей изровиха земята, въпреки това резултатът е този. Това налага малко по-сериозно замисляне, а не оправдаване с ланския сняг. Вече става дума за диагноза", допълни Овчаров.

БСП няма време, защото е нужно да демонстрира промяна преди едни предсрочни парламентарни избори, коментира още Овчаров. Той подчерта, че ресурсът на Сергей Станишев като ръководител и авторитет намалява все повече и повече и сега лидерът на БСП трябвало да поеме отговорността за обновяването на партията.

„Не знам дали Сергей разбира, че не правят добра услуга тези, които отново са на барикадата, за да го защитават. Сергей трябва са инициира обновлението на партията, което трябва да започне от ръководството чрез вътрешнопартийни избори и вкарване на млади хора. Аз не мисля, че оставката трябва да бъде продукт на емоция.

На въпрос дали чакаме да се реши евросъдбата на Станишев, Овчаров заяви, че не бива да се губи времето, защото не е известно кога ще бъдат следващите избори. БСП, за да демонстрира тази промяна, има нужда поне от три или четири месеца. Не искам да му давам съвет кога му е времето, но е добре да се вземе предвид този факт. Оттук нататък неговият ресурс като ръководител и като авторитет в България ще намалява все повече и повече", каза още Овчаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 5992 |18.05.2014 Р.Овчаров: Вотът на недоверие е Бойковско нахалство . 7| 6367 |05.05.2014 Свършиха стъклата в Силистра (снимки) . 35| 6291 |27.04.2014 Овчаров: Задържането на цената на тока е комунизъм . 29| 5578 |06.04.2014 Овчаров: Станишев върви към режим на тока, Първанов е в грешна битка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads