Реклама / Ads
9| 6207 |03.04.2014 НОВИНИ

Пак ни връщат бежанците от Европа

.
Източник: Булфото
През април се отменя препоръката към държавите-членки на ЕС от началото на годината да преустановят временно връщането на бежанци към България по т. нар. Дъблински регламент. Това се очаква да бъде въведено от Върховният комисариат за бежанците на ООН.
 

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Пламен Ангелов и зам.- председателят на Агенцията за бежанците към Министерския съвет Васил Върбанов, които участваха в церемония по връчване на дарение от испанската компания Рока за центровете за настаняване във Военна рампа и Враждебна.

Дъблинската процедура е в сила в ЕС от 2000 г. и предвижда да се връщат лицата в тази страна-членка, която първа ги е регистрирала.

През 2013 г. общият брой лица, върнати ни от други държави, е 98, заяви Ангелов. Според него малко повече от 3000 души, получили хуманитарен статут в България, са спрени при опит да я напуснат, в посока Сърбия или Румъния. Консултираме с други държави и с авторитетни организации, които ни дават експертиза за интегрирането на бежанци, разглеждат се модели, които ще се прилагат в България.

„Бързаме, бързаме, но това не са проблеми от днес за утре. Със сигурност обаче работим и не замитаме под килима", коментира Ангелов.

Първите стъпки за интеграция започват още в центровете по настаняване – със занятия по български или друг език, който пожелаят. Има и интеграционен център, в който ги учат на занаят – шивачество, фризьорство, но той не може да поеме много хора.

„В интеграцията трябва да участват и общините. Трябва да бъдат настанени в цялата страна сред населението, да им се помогне да си намерят квартири, да научат български език, занаяти или пък да им се признават техните документи за квалификация", изтъкна Върбанов.

Засега има предложения от фирми, които им предлагат и квартири, но не всички бежанци имат особено желание, тъй като по-голямата част искат да отидат в Западна Европа. „Опитваме се да ги убедим, че това не може да се случи", допълни зам.-шефът на Агенция за бежанците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6143 |03.04.2014 Европарламентът препоръча спиране на парите за България . 10| 9038 |29.03.2014 От bTV размислиха: Връщат „Лице в лице” . 43| 7025 |28.03.2014 Ив. Костов: Европа е с пъти по-силна от Русия . 19| 6016 |28.03.2014 Г. Пирински: Европа да служи на хората, а не на олигархията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads