Реклама / Ads
19| 6016 |28.03.2014 НОВИНИ

Г. Пирински: Европа да служи на хората, а не на олигархията

.
Сега се налага нещо много по-фундаментално - смяна на самата рамка на икономическата и социалната алтернатива за нова Европа. Тя трябва да е такава, че да служи на гражданите, а не на олигархичните елити. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Георги Пирински на провелата се днес конференция на тема „Социалната алтернатива за Европа”.
 

Според него вече шеста година, след началото на финансовата криза, икономиката остава белязана от най-тежката рецесия. "Причина за това е дълбоко порочната неолиберална парадигма, наложила се като господстваща в последните 30 години", каза още той.

По думите му нейна основа си остава уповаването на свободните пазарни сили, налагащо повсеместна либерализация на пазарите на труда и капитала, както и на търговските и финансовите потоци. Според него това е свързано с рязко отслабване на позициите на труда в колективното договаряне, както и на възможностите на правителствата да преразпределят националния доход. По думите му десният отговор на кризата е бил - бюджетни лишения плюс всеобхватна дерегулация.  Той изрази мнение, че сегашната дейност на ЕК към 2014 г. си остава подчинена на политиката на драстични лишения и засилена структурна либерализация.


"Алтернативата, която социалистите предлагаме днес, е обновената парадигма на социалната пазарна икономика. Нейна основа е не просто смяна на икономическия инструментариум, а обосновката на цялостно нова политическа икономия като фундамент на необходимата нова икономическа и индустриална политика", заяви Пирински. Той подчерта, че тези идеи вече са намерили израз в основополагащата програма на ПЕС, приета през юни 2013г. в София. По думите му има два основни въпроса при разглеждането на тази нова парадигма - какви роли се отрежда в нея на държавата и на пазара. По негово мнение трябва по нов начин да бъде проведен дебатът за ролята на държавата, който да докаже на европейските граждани, че държавата е длъжна да възприеме значително по-активна роля в полза на икономическото и индустриално развитие. По думите му от друга страна каузата за освобождаване на пазара от деформациите на неолиберализма и за задълбочаване на неговата стимулираща роля предлага нов стратегически шанс за социалистите и социалдемократите да скъсат с досегашната си дефанзивна позиция и да овладеят стратегическата инициатива.  

"Държавата, като решаващата роля за подем на предприемачеството и формирането на истински конкурентна пазарна среда, отговаря на целта да се постигне пълна заетост с достойни доходи и останалите приоритети в предизборния манифест на ПЕС", категоричен бе зам.-председателят на НС на БСП.  По думите му това ще е особено трудно в България. Според него, ако искаме да излезем от стесняващия се кръг на задълбочаваща се стагнация, ще трябва да се промислят залегналите в общественото мислене и управление опори на икономическата бюджетната и данъчната политика. По думите му отправна точка би могъл да бъде казусът защо банките, които разполагат със значителен паричен ресурс, се въздържат от кредитиране на реалната икономика. По негово мнение това се дължи на високата степен на рискове в икономиката, произтичащи от постоянната заплаха от неплатежоспособност на фирми и домакинства, свитото до минимум вътрешно търсене, обуславящо задълбочаващата се дефлация. Според него да се търси тяхното елиминиране по пътя на ускореното свиване до минимум на бюджетния дефицит това чрез съкращаване на крайно необходими разходи за мерки за увеличаване на заетостта, както и чрез последователно въздържане от бюджетни разходи в полза на фирми се е очертало подчертано контра продуктивно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5451 |28.03.2014 Д.Стойнев: Енергийната и социалната политика на Европа е провал . 24| 4892 |25.03.2014 Борисов: Ситуацията в Крим може да има опасни последствия за Европа . 14| 5440 |19.03.2014 Светът не признава анексирането на Крим: Путин пренаписва границите на поствоенна Европа . 2| 6147 |18.03.2014 Скандално: На опашката сме в Европа за лечение на вид рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads