Реклама / Ads
24| 6435 |06.04.2011 НОВИНИ

Първанов и Борисов пасуват за скандала "Белене"

.
След като вчера президентът Георги Първанов се въздържа да коментира казуса "Белене", а днес оповести, че за сделката на НЕК с "Атомстройекспорт" е разбрал от медиите, премиерът Бойко Борисов също се въздържа да коментира скандалната ситуация.
 

От съобщение на пресцентъра на държавния глава става ясно, че Първанов е научил за подписаното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт" от медиите. Това е поводът да настоява да бъдат огласени параметрите, заложени в него, се казва в  съобщение.

То бе разпространено ден след като шефът на НЕК Красимир Първанов подписа споразумение с "Атомстройекспорт", което задължава България до два месеца да се договори окончателно за цената на АЕЦ "Белене" и така договорът за строежа й да стане окончателен.

След днешното заседание на МС стана ясно, че мнението на Борисов е да се спре с политическото говорене по темата АЕЦ "Белене", информират от правителствения пресцентър.

За обсъждания казус кой с кого и какво е съгласувал Борисов казва: "По линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията. Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра".

"Но това е разговор, който ще го водим ние тримата", когато си дойде Дянков, прави уговорка Борисов. "Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство".

Премиерът обяснява, че казва тези неща, защото не било нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които считат, че е направено нещо различно от това, което досега е договорено.

"Напротив, първи в Европа направихме стрес тестовете на нашите реактори в АЕЦ „Козлодуй”. Нееднозначно повтарям - не политическо, а експертно е решението за седми реактор в „Козлодуй” – да или не. Съвсем различно и експертно, и затова ние наемаме консултант, който към момента е най-добрият в света в тази област, който да ни каже финансово-икономически проектът „Белене” изгоден или неизгоден. Искам да махна политическото говорене по тази тема”, разяснява Борисов.

Изказвания от типа „Ние не сме против атомната централа, ама искаме да не е там, а да е на друго място” според него ни връщат години назад и ще ни изпреварят много други държави.

"Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента", съгласен е премиерът.

Той припомня, че темата за цената на новата АЕЦ никога не е отпадала. Но всъщност цената няма значение - "по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря”, допълни министър-председателят.

"В никакъв случай няма да допусна върху правителството и върху нашата политика да падне какъвто и да е грам съмнение във взимането на това решение. Този договор сме го заварили по този начин направен, близо две години ние се мъчим да го изправим и да го приведем в някакъв ред, за да може заровените стотици милиони там, в края на краищата да не отидат в гьола. Това правим", казва Борисов.

Той е недоволен, че "За сметка на това единият казва "Борисов им изпрал мръсните ризи или свършил мръсната работа", упражняват се по мой адрес. Откъде накъде? Изобщо няма да го допусна. Пратил съм на преговорите вицепремиера си и министъра си плюс шефа на НЕК. Всеки да понесе тази част от своята отговорност какво е договорил, какво е казал "да" и кое "не". В против случай какво излиза, че аз само нося политическата отговорност, а всеки министър може да си прави каквото иска или да си взима каквито иска решения или вицепремиерите са само кукла на конци, нямат отношение към ресорните си министри. Тогава да преразгледаме цялата дейност и субординация на правителството. Тогава аз предпочитам да съм министър", казва Борисов пред министрите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5318 |06.04.2011 Сидеров: Трайков е виновен за скандала с ексшеф на НЕК . 2| 5096 |06.04.2011 Борисов върна Ботаническата градина на СУ . 15| 4987 |05.04.2011 ДПС се опъна на Първанов, не приема избори 3 в 1 . 41| 6100 |05.04.2011 Първанов успя: тръгна спор за референдум за АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads