Реклама / Ads
41| 6101 |05.04.2011 НОВИНИ

Първанов успя: тръгна спор за референдум за АЕЦ "Белене"

.
АЕЦ-Белене все още на макет
Лют дебат и спорове предизвика идеята на президента Първанов да се проведе референдум за строителството на АЕЦ – Белене. Противници и подръжници се активираха моментално с мнения по медиите и мрежата.
 
Пръв отхвърли предложението лидерът на ДСБ Иван Костов.
От ГЕРБ пък заявиха, че решението за централата трябва да е дело на експерти, а не на популистка кампания.
Альоша Първанов, лидер на КНСБ в АЕЦ „Козлодуй” е категоричен, че референдумът ще бъде използван от политическите партии некоректно. Пред агенция „Фокус” той споделя, че всеки, който сравни цените на ядрената енергия с тези на соларната, ще установи, че първата е с 20 пъти по-евтина, което би предрешило много от мненията на хората. Специалистът е убеден, че сравнително малко хора знаят наистина за какъв проект сатава дума в Белене.
Решението за строителството на АЕЦ в Белене трябва изцяло да е на правителството. То носи отговорност за проекта и негова трябва да е последната дума. Това бе мнението на Борислав Цеков, шеф на Института за модерна политика.
Дебатът тръгна от интервю на президента Георги Първанов в сутрешния блок на бТВ. Пред Ана Цолова и Виктор Николаев той само сподели тази своя идея, която можело да се осъществи наесен чрез избори три в едно. Президентските правомощия обаче позволявали на Първанов само да инициира подобна идея пред Народното събрание, а то да реши какво да се направи. Виктор Николаев два пъти се опита да измъкне отговор от Първанов дали той ще направи подобна стъпка, но отговор така и не получи.
Президентът и другите политици си играят на „тука има тука – нема”, а ние се чудим как да свържем двата края. Това заяви пред Фрог нюз бивш военен от понтонния полк в Белене, който сега си изкарвал прехраната като рибар. Според него хората в региона отдавна са загубили надежда, че ще има нов поминък и селищата обезлюдяват безвъзвратно.
Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пък предложението за референдум е доста закъсняло. Освен това смесването с изборите за президент и местна власт щяло да превърне говореното около централата изцяло в политическо.
От „Атака” са съгласни, че българите имат право сами да решават съдбата на подобни големи проекти.
Хора от парламентарната група на БСП обаче бяха доста скептични по повод изявата на Първанов. Те заподозряха своя бивш пръв партиен ръководител в предизборна агитация за политическия му проект АБВ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4435 |04.04.2011 Първанов лобира за членството на Зап.Балкани в ЕС . 19| 7064 |04.04.2011 Н. Младенов се гъбарка с Първанов в "Туитър"? . 63| 4763 |04.04.2011 Костов каза „НЕ” на референдума за АЕЦ „Белене” . 3| 5970 |31.03.2011 Николай Николов е човекът на Първанов в Комисията за конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads