Реклама / Ads
23| 6457 |14.02.2014 НОВИНИ

Първанов: Червените милост не искат

.
Георги Първанов
За тези 17 години вече над 10 дни темата за февруарските събития през 1997-а г. не слиза от медиите, заяви по БТВ лидерът на АБВ Георги Първанов. Протестите тогава бяха предизвикани от тежката криза, НС беше пред разпад, външната подкрепа беше на 0 и това беше анализът на Николай Добрев, който беше и в основата на нашето решение да не реализираме мандата. няма друго външно въздействие, разказа Първанов.
 

Той напомни стенограма от заседание на БСП по това време, от което ставало ясно, че се изцеждали всички възможности на момента, всичко трябвало да бъде проверено - тясно партийно правителство, широко коалиционно, експертно и т.н.

Знаех за срещите на Н. Добрев и Ив. Костов, те се правеха с моя мандат като председател на партията. Още в края на декември бяхме на ръба на гражданската война и нямаше нищо по-естествено от това да се търсят възможности за овладяване на обстановката. Ако познавате червените, те милост не искат. Аз не съм се срещал с Костов, диалогът там вървеше нормално, но нашето искане беше да няма лов на вещици, не за да се пази един или друг министър, а в най-широк смисъл на думата, обясни Първанов.

Декларацията съм я писал аз, това беше проектотекст, минал после през редакция, уточни още Първанов. Това не е случайно, импровизирано решение, посочи той. Най-тежките и грозни обвинения към нас бяха на другия ден, тогава ни обявиха за предатели. Когато докладвах за решенията на КСНС, Л. Начев попита не се ли срамуваме. Тогава аз му казах, че се срамуваме цяла година, разказа още Първанов. Оттогава не сме се виждали с Жан Виденов, каза той.

Ясно и отчетливо АБВ започва да формулира своите различия по отношение на всички, най-вече по отношение на ГЕРБ. В БСП дебатът отдавна не върви, каза той.

За ГЕРБ е работил този, който им е подарил 5-6 и повече победи, този, който дискредитира моралния облик на БСП, каза Първанов. И каза, че е привърженик на мажоритарния избор, защото българинът искал силни фигури. Попита - Защо самият председател на партията не се кандидатира мажоритарно?

Ще има коалиция, но ние тръгваме като гражданска коалиция, на един втори етап се включват и партии, поясни Първанов.

Заради това, което стана в Пловдив, трябва да се свика КСНС, опасно е, категоричен беше Първанов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5748 |02.02.2014 Първанов: Снетото доверие - стягане редиците чрез показен разстрел . 48| 5763 |31.01.2014 Първанов: Ако референдумът се провали, вносителят да си подаде оставката . 21| 6508 |29.01.2014 Първанов: АБВ се отказва от „всичко що е платено” . 48| 6685 |29.01.2014 Георги Първанов: Страх и слабост тресе "Позитано"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads