Реклама / Ads
35| 5889 |19.08.2010 НОВИНИ

Първанов искал военното разузнаване за лично ползване

.
Спорът за шеф на военното разузнаване е поредният опит на държавния глава и върховен главнокомандващ Георги Първанов едностранно и еднолично да предрешава процесите във Въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби.
 

Това пише в декларация на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”, с която Frognews.bg разполага. Сред членовете на организацията има офицери, които дълги години са служили с предложения от кабинета комодор Валентин Гагашев и твърдят, че е отличен професионалист и с утвърден авторитет сред партньорите от НАТО. Зад отказа на президента да подпише указа за назначаването му „атлантиците” съзират опит да се назначи човек верен на Първанов и да се предотврати наложителната реформа в най-непроменената структура на специалните служби у нас.

Неотдавна държавният глава обяви, че военният министър Аню Ангелов не бил съгласувал кандидатурата на Гагашев с него. Министърът го опроверга и посочи дните, в които е уведомил Първанов за предложението.
Преди това президентът вече бе отхвърлил друго предложение – това на ген. Динчо Карамунчев. Зад отказа наблюдатели съзряха дългата ръка на президентския съветник и бивш шеф на Генщаба Никола Колев, който преди години имал конфликт с Карамунчев.

„От активната намеса на президента в сферата на националната сигурност през последните месеци оставаме с убеждението, че той мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия”, пише още в декларацията.

Военното разузнаване остана встрани от реформите през последните двайсет години. Липсата на закон, който да регламентира дейността му, го направи удобно за реализация на политически и лични цели от страна на хора във властта, смятат запознати с работата на структурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4630 |18.08.2010 Първанов гласи Калфин за свой приемник . 14| 5049 |16.08.2010 Георги Първанов и Бойко Борисов се чуват нерядко . 6| 6613 |05.08.2010 Военният министър прескочи Първанов в стил "Румяна Желева" . 10| 6104 |05.08.2010 Ат. Атанасов: Съветник на Първанов чрез ДКСИ пробил системата на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads