Реклама / Ads
44| 4867 |07.03.2011 НОВИНИ

Първанов: Лесно е да се спечели войната, трудно е да се спечели мирът

.
Георги Първанов
Убеден съм, че Европа трябва да има единна и активна политика по отношение на Либия, защото става дума за един регион, който е непосредствено до нашата граница. Защото знаем добре, че от това може да произтече много силен миграционен натиск.
 


Това заяви българският президент Георги Първанов, който е на двудневна визита в Австрия.

Днес Първанов даде съвместна пресконференция с австрийския си колега Хайнц Фишер. На нея стана ясно, че темата за случващото се в Северна Африка и в частност Либия е била едно от обсъжданите теми по време на разговора между  президентите на България и Австрия в рамките на официалното посещение на Георги Първанов.

Европа трябва да участва много активно в хуманитарните акции. Европа трябва да респектира със своята категоричност в изискванията, така, както каза и президентът д-р Фишер, да бъдат прекратени всякакви кръвопролития. Мисля, че сега военна намеса няма да доведе до решаването на проблемите, може по-скоро да ги услжни. Лесно е да се спечели войната, трудно е да се спечели мирът", каза още Първанов.

По време на пресконференцията  австрийският президент подчерта, че стокообменът между България и Австрия през 2011 година може да надвиши 900 милиона евро и да достигне 1 милиард евро.

Хайнц Фишер даде да се разбере още, че страната му ще подкрепи България за членство в Шенген, разбира се на базата на изпълнени предпоставки и критерии, без те да бъдат обвързвани с допълнителни аспекти. "Ще подкрепим подготовката на България”, заяви още той.

„Отбелязахме като особено важни отношенията между двете страни и региони, където има и добри традиции и добри перспективи. Аз благодаря за потвърдената подкрепа от страна на Австрия по отношение на членството на България в Шенген”, каза на свой ред президентът Първанов.

Във всички страни от ЕС, които посещавам, чувам добри отзиви за посланиците, а това е най-важният критерий за работа им. Това заяви държавният глава Георги Първанов в отговор на въпрос на австрийски журналист кога ще отзове посланиците, с принадлежност към структури на бившата ДС.


Запитан дали възнамерява да се върне в политиката с проекта АБВ, Първанов каза, че първото нещо, което ще направи, след като приключи мандатът му, е да дойде като екскурзиант в Австрия и да разгледа това, което не е могъл при всичките си посещения като президент. Президентът на Австрия Хайнц Фишер се пошегува, че тогава пак ще дадат пресконференция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5598 |23.02.2011 Спаска Митрова спечели делото за родителски права . 90| 5061 |14.02.2011 Първанов: Не СРС-та, а кризата е проблемът на Борисов . 19| 5347 |28.01.2011 Г. Първанов: Демократичното развитие на България е необратимо . 49| 6581 |06.01.2011 Първанов: Мъка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads