Реклама / Ads
22| 5244 |14.01.2014 НОВИНИ

Първанов отрече да цепи БСП

.
Георги Първанов Източник: Булфото
Националната гражданска инициатива АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа. На пресконференция днес Георги Първанов обяви официално намеренията си.
 

Чуха се много гласове, преди всичко от ръководството на БСП, че Първанов създава този проект, за да отслаби БСП. Добре, сложихме АБВ на трупчета. Междувременно през тези три години се проведоха три избора, които БСП загуби тежко. Загуби ги не защото някой е взел от силата на партията, а заради слабостта на ръководството на БСП, отбеляза Първанов.

От липсата на конкуренция никой не печели - нито левицата, нито България, нито българската политика. „Националната гражданска инициатива ще е базата, върху която ще градим своята политика в следващите избори. Ще използваме коалиция от партии за европейските избори", каза Първанов. Той заяви, че няма да каже имена на партньори, заради натиск, който е налице.

"Никой няма намерение да напуска БСП. Нещо повече - ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия. Ще се борим срещу лъжепатриотизма. Ще се опитаме да осмислим автентичния български патриотизъм, неговите съвременни измерения", отбеляза Първанов, цитиран от Фокус.

„Ние намираме основания за активиране на АБВ в плачевното състояние на българската икономика. Идваме, за да се противопоставим на полюсното мислене и действие. Не може омразата и конфронтацията да бъдат движещата сила на българското общество", каза той.

„Няма случай на такава гневна, патетична в най-лошия смисъл на думата, реакция срещу АБВ. Ние ще се опитаме да сме носител на друга политическа култура. Ние няма да сме третият полюс в българската политика, защото не приемаме полюсното мислене. Ще се опитаме да стимулираме диалога. Ще работим за това да постигнем съединени, съгласие по ключовите теми, защото без това съединение България е обречена", посочи Първанов. Не може непрекъснато да се произвеждат врагове, подчерта той.

Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде. Ръководството на БСП е в тежка зависимост, обясни той.

„Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година", посочи Първанов.

„Дайте да видим - по какви принципи, по какви механизми се кадрува днес, става дума за това какви хора изпращаме в управлението", посочи той.

„Неясна беше формулата за управление. Чуват се тежки думи за разцепление, за предателство. 2001 година може би половината от нашите симпатизанти подкрепиха НДСВ, и никой не се разсърди, и никой не потърси сметка. Тогавашното ръководство си взе поука и след това спечелихме президентските избори", посочи Първанов.

„Предатели са тези, които предадоха ангажиментите си към избирателите, тези, които подмениха вота на избирателите. Хората гласуваха за едно, получиха друго. Разцеплението идва от това, че едни хора, които се оказаха на върха не и без моето съдействие, теглиха тебеширената линия и казаха - тези са добри, онези са лоши", заяви той.

„Обръщам се към левите, към социалистическите избиратели, към членовете на БСП - винаги сме си казвали - дайте да не тревожим партията, сега казвам - хайде този път да разтревожим партията. Да я разтревожим за това, че някои хора вкараха партията неготова в управлението", посочи Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4839 |14.01.2014 Кутев: Нито Калфин, нито Първанов щяха да са това без БСП . 74| 10346 |13.01.2014 Антон Тодоров: Ако Първанов направи ново ляво - ще се разбере с другия Ал Капоне . 56| 5996 |13.01.2014 Буруджиева: Първанов и Румен Петков - вън от БСП! . 18| 5066 |13.01.2014 К. Стойчев: За пръв път Първанов стъпва по много тънък лед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads