Реклама / Ads
18| 4989 |02.04.2009 НОВИНИ

Първанов плаши с референдум за мажоритарна система

.
Президентът Георги Първанов Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Изборите за европарламент ще се проведат на 7 юни, а изборите за национален парламент не по-рано от 28 юни и не по-късно от 5 юли.
 
Това обяви президентът Георги Първанов на специална пресконференция, посветена на промените в изборното законодателство и хода на реформата в политическия модел на страната. Президентът каза, че не би желал да заковава датата за изборите за национален парламент с указ преди Народното събрание да е приело закона.
Като си свършат работата партиите няма да се бавя нито час, нито минута, и официално тази дата ще бъде обявена.

Георги Първанов подчерта, че ако депутатите не подкрепят въвеждането на мажоритарен елемент в изборите за НС, е готов още в рамките на следващата седмица да внесе предложение в парламента за провеждане на референдум по въпроса.

Разбира се, това решение ще се отнася до следващите състави на Народното събрание. Подобен референдум може да се проведе заедно с изборите за национален парламент”, каза Първанов.

Той изрази надежда, че предложенията му за повече мажоритарност при избора на национален парламент ще бъде прието. По думите му хората вече не искат изхабени и компрометирани политици.

Първанов подчерта, че мажоритарният елемент не е уникално лекарство и няма да реабилитира политиката.
Такава реалибитация може да настъпи, когато чрез политиката, чрез управлението започнат да се решават реално проблемите на хората, когато се прекъсне връзката на политиката със сивата икономика, коментира Първанов.

Той е категоричен, че възможността да се избират личности ще засили интереса към политиката и че това няма да обезсили партиите.

Оздравяването на политическия модел минава през лекуване на партиите, а не през тяхното отрицание, подчерта Първанов.
Държавният глава каза, че ще остане неудовлетворен, ако се запази досегашната система и ако бъде наложена тезата, че преференциалната система е въпрос на избор на личности.

Преференциалната система не е промяна, тя е подмяна на идеята за личностен избор, каза още президентът.

Той обяви, че ще реагира негативно на вдигането на бариерата пред коалициите за влизане в 41-то Народно събрание.

Първанов съобщи още, че е подписал и документите на назначаване на ЦИК. Консултациите по избор на членове на комисията приключиха вчера.



Президентът похвали промените в Закона за политическите партии, премахването на даренията от юридическите лица, въвеждането на таван за даренията на юридически лица и увеличенията на правомощията на Сметната палата. „Такива промени не са правени от началото на прехода”, коментира Първанов.

По повод телевизионните дебати между столичния кмет Бойко Борисов и министър-председателя Сергей Станишев, президентът коментира, че вижда в тях позитивен знак и сблъсък на визии за управлението на страната. „Това не се бе случвало от години, дебатът върна политиката в дневния ред между основните политически сили”, допълни Първанов.

Българският държавен глава подкрепи идеята на премиера Станишев за повече евроексперти за модернизирането на България. „Не искам друг да ми върши работата. Идеята е да покажем пълна прозрачност”, коментира българския държавен глава.

На въпрос за реформите в МВР и искането за по-високи заплати, президентът заяви, че не е съгласен с част от действията на протестиращите полицаи. „Да си хвърлят пагоните, това означава липсата на каквото и да е чувство за държавност и не трябва по никакъв начин да се допускат такива действия на поругаване честта на пагона”, заяви Георги Първанов. Той определи като изхвърляне даването на толкова високи заплати на служителите на ДАНС, преди службата да е показала конкретни резултати.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6121 |12.03.2009 Първанов награждава с пари на разследван за ДДС . 12| 5292 |11.03.2009 Първанов подписа Закона за културното наследство . 25| 8664 |03.03.2009 Георги Първанов: Нашата свобода не е случаен исторически подарък . 63| 5435 |03.03.2009 В. Сидеров: Георги Първанов е национален предател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads