Реклама / Ads
4| 5123 |05.03.2008 НОВИНИ

Първанов и Цървенковски кръстосаха шпаги за Тодор Александров

.
Тодор Александров за малко да "взриви" приятелския разговор между президентите Георги Първанов и Бранко Цървенковски. Двамата се срещнаха в Сандански, където обсъждаха отношенията между София и Скопие.
 
По повод потрошения паметник на Тодор Александров във Велес Цървенковски обвини собственика на имота, където е бюстът. Според него именно той не спазвал законите на Македония. Първанов пък отвърна, че не е лошо "македонските ни приятели" да прочетат внимателно биографията на революционера. В нея ще открият данни, че Александров тъкмо два пъти е възстановявал ВМРО. Цървенковски обаче отсече, че случаят с вандалското отношение към паметника няма нищо общо с приемането на Македония в НАТО и ЕС. Спазването на законите обаче било тясно свързано с тези две организации. Очевидно Цървенковски бе забравил, че България е член и на НАТО и на ЕС, а Скопие не е и не се знае дали ще стане някога, коментираха журналисти по време на съвместната пресконференция на двамата президенти. Те отбелязаха и самоувереното и на моменти надменно поведение на Цървенковски, който се държеше, сякаш българската страна с нещо му е длъжна.

prezid.jpgbranko_crvenkovski.jpg"За нас е важно да преодолеем стереотипите от миналото и риториката, която води към агресия, която насажда омраза, независимо от коя страна на границата идва". Това бяха думи на Георги Първанов след приключилите разговори. Той ги нарече напълно откровени. В тях двамата държавни глави обсъдили случващото се в двете страни и някои странни настроения на отделни медии и дори политически сили. Цървенковски нападнал ВМРО и лидерът й Красимир Каракачанов за някои крайни оценки по отношение действия на Скопие. Първанов обаче му припомнил простотиите и обидите, избълвани от среди в Скопие по отношение на България и българската история. В крайна сметка обаче и двамата твърдяха, че са се разбрали по важните неща в двустранните отношения. Самият Цървенковски бе принуден да признае ролята на България за утвърждаване на младата македонска държава, откъснала се от Югославия преди петнайсетина години. При това София не поставила никакви условия за подкрепата си.

Време е в Скопие да сменят репресивното си отношение към хора, които се самоопределят като българи. Дори през последните дни властите в Скопие пак си позволяват своеволия към такива хора. Във Велес са повдигнати обвинения срещу Драги Каров, защото е поставил в двора си паметник на Тодор Александров. Това се казва в декларация на ПГ на БНС в парламента, прочетена от трибуната от Мирослав Мурджов. Депутатите призоваха българските институции да защитят българите в Македония от преследвания и скалъпени процеси. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5109 |03.03.2008 Скандал между Б. Борисов и Г. Първанов за 3 март . 0| 5858 |25.02.2008 Зоран Лилич - човекът в сянка и посредник на Кадафи и Първанов . 2| 4911 |18.02.2008 Първанов: Няколко важни фактора ще определят позицията ни за Косово . 17| 5956 |30.01.2008 Мистериозна авария сполетя самолета на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads