Реклама / Ads
3| 5089 |05.05.2010 НОВИНИ

Първите 3 дни от болничните ще се плащат на 70 %

.
3 дни от болничните ще се плащат 70%, заяви министър Младенов Източник: Вяра Йовева
Днес намерихме компромисен вариант, който ще даде възможност на хората, които са болни и имат нужда да ползват болнична помощ. Със социалните партньори се договорихме до 31.12 2010 г. осигурителят да изплаща по 70 % на ден за първите три дни от болничния, заяви министър Тотю Младенов днес.
 

Паричните обезщетения след третия ден на заболяването ще се изплащат от средствата за НОИ в размер на 80 % До края на годината, докато тече тази нова мярка ще се правят регистрите за болничните, обеща социалният министър.

Направихме максималния компромис, коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Постигната е договорка да бъде създадена работна група, която да анализира проблема с болничните, за да бъдат намерени решения, който трайно да ликвидират проблема.

Ще има много новини от този Министерски съвет, една от тях е, че няма да бъдат вдигани данъците, като говорим за 20% икономии от държавната администрация, изтъкна още Тренчев.

Frognews.bg  припомня, че вчера профсъюзите предложиха фирмите да покриват по 80%.

Последните идеи предвиждаха работодателят да плаща по 50% или 70% от дневната заплата на разболелите се служители през първите три болнични дни.

Днес министрите трябва да обявят официално и позицията си за ДДС. В понеделник вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пое ангажимент до края на годината да не се вдигат никакви данъци, включително и ДДС. Няма да се пипат трите основни данъка - корпоративен данък (данък върху печалбата), Данък общ доход върху физическите лица и ДДС. Дянков заложи оставката си като обещание за запазване на данъците.

Запазването на сегашния размер на ДДС, който е 20 % е за сметка на съкращението на разходите за държавната администрация.

Преди дни премиерът Борисов обясни, че в сряда правителството ще приеме нови мерки за преборване на кризата, а част от тях дори ще зарадват хората.

Същевременно стана ясно, че с до 20 % ще бъдат намалени бюджетните трансфери за общините от 1 юли. Това са се споразумели на среща снощи премиерът Бойко Борисов и Управителният съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). До 15 юни сдружението ще трябва да представи на правителството пакет от мерки, които да компенсират разликата от 91 млн. лв., получена от намалението на парите.

И Министерството на финансите е ангажирано с търсенето на резерви за компенсирането на разликата. С постигнатото споразумение се намалява наполовина предвижданото от финансовото министерство намаляване на парите - 182 млн. лв., ако беше реализирано намерението мярката да влезе в сила от 1 януари със задна дата.

Единствените сфери, които няма да са с намалени средства “държавна отговорност”, са образованието и социалните дейности. Ще се намаляват средствата “държавна отговорност” и за сектор “здравеопазване”, който в общинските бюджети включва издръжката на общинския медицински персонал, на диспансерите, персонала в яслите и медицинските сестри в детските градини.

Намалението на парите ще засегне и другите сектори в общинските бюджети, които държавата дофинансира. В момента финансирането на дейности от страна на държавния и на общинските бюджети е в средно съотношение 3:1 за страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5403 |29.04.2010 По-малко пари за болничните, без неплатен ден . 3| 5116 |20.04.2010 Заработиха първите каси на самообслужване у нас . 2| 4309 |15.11.2009 ГЕРБ побърза с първите жалби . 5| 4965 |26.08.2009 Кабинетът рапортува за първите 100 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads