Реклама / Ads
3| 4299 |14.11.2014 НОВИНИ

Л. Павлова: На 17 ноември пътищата ще са готови за зимата

.
От 17 ноември се въвежда пълната готовност за почистване при снеговалеж и при зимни условия, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. От тази дата се въвеждат и изискванията за готовност към снегопочистващите фирми, допълни тя.
 

На 18 ноември ще се направи пълен преглед дали фирмите са готови с техника и със запаси от луга и пясък. За съжаление са изтекли договорите на фирмите за зимна поддръжка в много области. Процедурите за новите договори са обявени твърде късно и се създава критична ситуация, най-вече за края на зимата. През следващата седмица АПИ ще сключи временни договори с фирми по места, докато се сключат постоянни, четиригодишни договори, каза Павлова.

 

Тази година пилотно ще се въведе модел, в който при официално предупреждение за снеговалеж, фирмите да изпращат техниката си шест часа преди валежа към 300 рискови точки по цялата пътна мрежа, която е дълга 20 хиляди километра. Преди няколко седмици, когато падна първият сняг, се създаде рискова обстановка заради недостатъчна готовност на фирмите, каза Павлова. Променя се и координацията на работа между АПИ и МВР, допълни тя. Ще уведомяваме за снеговалеж писмено фирмите и ще дублираме съобщенията към МВР, за да може да се осигури придвижване на почистващата техника и да не попада тя в задръствания, каза Павлова.

 

Ще има нова организация и в Пътната агенция. Освен Ситуационният център, работещ денонощно, ще има и мобилизационен център, който да координира действията на всички ведомства и фирми при кризи, каза председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров. Към настоящия момент в складовете на АПИ в страната има 75 хиляди тона сол, като по опорните пунктове в страната са доставени около 55 хиляди тона. Тези количества ще бъдат достатъчни при началото на зимата, но при по-тежка зима те няма да стигнат и затова фирмите са предупредени и трябва да имат договори за доставка.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4510 |12.11.2014 Плевнелиев се извини за недоразумението около 10-ти ноември . 1| 4768 |11.11.2014 13 млн. лв. отиват за почистване на пътищата през зимата . 1| 5075 |10.11.2014 Петър Стоянов: Да не превръщаме 10 ноември в 9 септември . 49| 5181 |07.11.2014 Павлова: КТБ е изолиран случай НА ТОЗИ ЕТАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads